Nová Paka otvírá ojedinělý Paleopark Balka. Máte v něm možnost nahlédnout do hlubin historie Země

24. duben 2024 07:51

Nový paleopark Balka u Nové Paky je hotový, pro návštěvníky se poprvé otevře v sobotu. Cena za společný česko-polský projekt nakonec přesáhla 23 milionů korun. Areál návštěvníkům přiblíží geologickou historii regionu a nabídne i zkoušku rýžování českých granátů.

Čtěte také

Řemeslníci a dělníci dokončují poslední práce v celém areálu. „Jsou to takové drobnosti, ale těch jsou tisíce. Diorama, technické zázemí i toalety. Ale to je u všech novostaveb vždy,“ se správcem Martinem Táborským stojíme na takové vysuté terase.

Před námi se rozkládá největší část celého paleoparku. „V areálu, který je pod námi, se nachází několik stanovišť, například na rýžování granátů, plavení a odkrývání různých fosilií.

V rámci Dne otevřených dveří čekají zájemce zajímavosti, které začnou v místní Klenotnici. „Tam bude stezka začínat. Lidé si zde vyzvednou tvůrčí list, kde budou vyznačeny určité úkoly. Část bude pro ty zvídavé a hledače, a dále to pokračuje až do paleoparku.

Čtěte také

Samotný areál se budoval dlouhé dva roky. „Projekt byl zpracován, potom se maličko upravoval, protože vývoj tomu nedával za pravdu. A důležité byly samozřejmě dotace, protože bez nich bychom to neutáhli, říká nezávislý místostarosta Nové Paky Milan Pospíšil.

Stane se nový paleopark novým symbolem a atrakcí Nové Paky? „Byli bychom rádi. A já, jako bývalý kantor, budu velmi rád. Protože počítám s tím, že paleopark využijí zejména školy z blízkého i vzdálenějšího okolí. Děti se budou seznamovat s paleohistorií naší krajiny.

Nová Paka otvírá ojedinělý Paleopark Balka. Máte v něm možnost nahlédnout do hlubin historie Země

Vedení města Nové Paky předpokládá, že bude v areálu do budoucna pořádat také nejrůznější přednášky a zajímavé workshopy s odborníky.

Spustit audio

Související