Nové rozhlasové stanice v DAB+ multiplexu polského Radia Bielsko

15. leden 2019

Nově je možné v digitální rozhlasové síti naladit programy Disco Radio, Mega Radio a Radio Nuta. Dosavadní šířené programy měly v DAB+ vysokou zvukovou kvalitu.

Digitální rozhlasový multiplex, který má ve správě v regionu Bielsko-Biala provozovatel rozhlasové stanice Radio Bielsko, se rozšířil v průběhu prosince o tři nové programy. Informoval o tom web RadioPolska. Nově zařazenými programy do DAB+ multiplexu jsou Disco Radio, Mega Radio a Radio Nuta. Doposud programovou nabídku kromě Radia Bielsko tvořily stanice Radio Express, Radio Profeto a Radio Maryja. Označeny jsou přídomkem HD symbolizujícím vysokou zvukovou kvalitu – datový tok 144 kbps při kódování LC-AAC.

Multiplex Radia Bielsko doznal i změn v oblasti technických parametrů. Vysílač situovaný původně do lokality Szczawnica - Góra Prehyba, se nyní nachází na vrcholu Szyndzielnia na polské straně Beskyd v nadmořské výšce přibližně 1030 metrů nad mořem. Zde je nainstalována nové telekomunikační věž. Multiplex z tohoto regionu je možné naladit na kanálu 5B (kmitočet 176,640 MHz). Maximální povolený vyzářený výkon je 1 kW, podle informací portálu RadiPolska však není plně využíván. Ze stejné kóty vysílá Radio Bielsko i v analogu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související