Nový bavorský DAB+ multiplex Voralpenland odstartuje ještě letos v létě

26. březen 2019

Digitální síť bude sloužit zejména pro pokrytí oblastí Oberland a Südostoberbayern. První spuštěné vysílače budou mít výkon v řádu jednotek kilowattů.

Německá spolková země Bavorsko se ještě v letošním roce dočká nového digitálního rozhlasového multiplexu Voralpenland, jehož vznik posvětil tamní mediální regulátor. Digitální síť fungující na kanálu 7A, který je v České republice pro potřeby technologie DAB+ aktuálně nevyužívaný, má v létě odstartovat z vysílačů Wendelstein a Herzogstand. Ještě do konce roku by podle portálu ukwtv.de měl přibýt Hohenpeißenberg a další kóty pak v příštím roce.

Nová vysílací síť bude sloužit zejména pro pokrytí oblastí Oberland a Südostoberbayern. Pokrytí multiplexu bude zajištěno pro 66 % populace na indoor příjem, tedy uvnitř budov, v regionu Voralpenland, 91 % obyvatel bude zasaženo venkovním pokrytím a mobilní příjem zajistí kvalitní signál pro 88 % lidí žijících v této oblasti. Při zlepšených podmínkách, zejména v období podzimních inverzí, není vyloučeno zachycení sítě ani na území Čech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související