Nový berlínský DAB+ multiplex zahájí ze tří vysílačů, pravděpodobně ho zachytíme i v Čechách

20. srpen 2018

Rozhlasová síť má nabídnout v době svého startu čtrnáct rozhlasových stanic. Mezi nimi nebudou chybět mimo jiné stanice Radio Paradiso, BB Radio, bigFM nebo lulu.fm.

Nová privátní rozhlasová digitální síť pro Berlín a Braniborsko, která odstartuje ještě v letošním roce, bude od samého počátku fungovat ze třech výkonných vysílačů, díky nimž bude s velkou pravděpodobností zachytitelná i na omezeném území Čech. Půjde konkrétně o lokality Berlín – Alexanderplatz (10 kW), Frankfurt am Oder (5 kW) a Cottbus – Calau (10 kW). Jednotlivé kóty pro novou rozhlasovou síť fungující na kanálu 12D specifikoval portál Satellifax.de.

Německý web předpokládá, že zahájení nového multiplexu by mělo být velkým lákadlem světového technologického veletrhu IFA, který bude v Berlíně probíhat v době od 31. srpna do 5. září. Digitální rozhlasová síť by měla mimo jiné zajistit kvalitní pokrytí dálnice A2 v Braniborsku, berlínského okruhu dálnice A10 a dálnice A13. V některých oblastech Čech bude příjem multiplexu problematický, protože bude docházet ke kolizi s bavorským balíkem Oberpfalz, který šíří mimo jiné známý vysílač Ochsenkopf.

autor: lukpo
Spustit audio

Související