Nový DAB+ multiplex Voralpenland nabízí už pět stanic, ještě letos přibudou další

17. červenec 2019

Povzbudivý je zejména výkon 10 kW v případě alpského vysílače Wendelstein. Díky tomu je možné při zlepšených troposférických podmínkách zachytit rozhlasovou síť i dál od bavorských hranic. Do budoucna však příjem této sítě znemožní v některých lokalitách České Radiokomunikace.

Začátkem července odstartoval v sousedním Bavorsku nový rozhlasový multiplex Voralpenland, který v experimentálním režimu obsahoval pouze jedinou stanici – Radio Arabella Kult. To se po přechodu do běžného provozu změnilo. V současné době nabízí rozhlasová síť už pět rozhlasových okruhů. Kromě Arabelly Kult jde dále o Radio Charivari Rosenheim, Radio Galaxy Rosenheim, Radio Alpenwelle a Radio Oberland. V následujících měsících je naplánován start stanic Alpin FM, Bayernwelle, Radio BUH a Radio ISW.

DAB+ multiplex aktuálně funguje na kanálu 7A ze dvou vysílačů. Jedná se konkrétně o Wendelstein s 10 kW a Herzogstand s polovičním výkonem. Zvláště díky umístění a síle na první kótě může být dosah multiplexu velký a při zlepšených troposférických podmínkách ho mohou majitelé venkovních antén zachytit i na území Čech. Organizace Bayern Digital Radio uvádí pokrytí přibližně půl milionu obyvatel Bavorska a 92 % silničních tahů v regionu. Kanál 7A využijí do budoucna v Praze České Radiokomunikace pro vysílače Žižkov a Strahov.

autor: lukpo
Spustit audio

Související