Nový pořad Vinyl Story zhodnotí zásadní jazzová alba minulosti

2. květen 2018

Digitální stanice Český rozhlas Jazz spouští od 7. května nový pořad Vinyl Story. Potěší především zájemce o jazzovou historii, protože se ohlíží hlavně za zásadními alby minulosti. Prvním hostem bude kytarista Luboš Andršt.

Hodinový pořad představuje stěžejní historická alba, ať už z Čech nebo ze zahraničí. „Historie jazzu je plná přelomových či kultovních alb, ke kterým se rádi vracíme a nové generace se k nim ledaskdy mají potřebu vymezit. Ve Vinyl Story se zaměřujeme na jazzová alba, která výrazně ovlivnila podobu tohoto žánru a snažíme se je zhodnotit s patřičným časovým odstupem,“ vysvětluje dramaturg ČRo Jazz Petr Vidomus.

Pořad Vinyl Story bude Český rozhlas Jazz vysílat každé první pondělí v měsíci, vždy ve 14:00 (repríza 22:00). Jeho autor, zkušený hudební publicista Jaroslav Riedel, zasazuje vybraná alba do kontextu doby, ilustruje jejich vnímání dobovými recenzemi a zve si do studia přímé účastníky jejich vzniku, ať už hudebníky nebo třeba zvukové mistry.

Hostem premiérového dílu bude kytarista Luboš Andršt, který připomene okolnosti vzniku LP Capricornus (1981), na němž se odklonil od dřívějších jazzrockových nahrávek k poněkud komornějšímu projevu. První Andrštova sólová deska se lišila od jeho předchozích alb i od hudby, kterou tehdy hrával na koncertech. Ve Vinyl Story Andršt zavzpomíná na obtíže se vznikem alba ve státním podniku Panton nebo na historky ze života jazzových hudebníků za normalizace.

Autor pořadu Jaroslav Riedel publikoval množství článků v hudebních časopisech i denním tisku, napsal knihy Kritik bez konzervatoře (Rozhovor s Jiřím Černým), Plastic People a český underground, z angličtiny přeložil např. Just Kids od Patti Smithové. Podílel se na ediční přípravě řady nahrávek z oblasti rocku, jazzu, folku i lidové hudby.

Dalšími plánovanými hosty pořadu Vinyl Story jsou saxofonista Jan Konopásek, pianista Daniel Fikejz, počítá se i s dílem věnovaným Dukeu Ellingtonovi

autor: ČRo Jazz
Spustit audio