Nový vídeňský DAB+ multiplex RTG Wien zahájil zkušební provoz

13. březen 2018

Vzhledem k tomu, že se jedná o experimentální vysílání, zájemci o zachycení signálu se musí připravit na skutečnost, že DAB+ multiplex nebude trvale aktivní.

Společnost RTG Radio Technikum zahájila v uplynulých dnech zkušební vysílání své nové rozhlasové sítě, která by měla začít fungovat v komerčním provozu od 3. dubna letošního roku. Na testy upozornila slovenská facebooková skupina „Digitálne rádio DAB+ SK“. Nový multiplex funguje ve III. pásmu na kanálu 11C a jeho složení je aktuálně identické jako na kanálu 11D. Signál je šířen z vysílače Liesing výkonem 10 kW s vertikální polarizací.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zkušební vysílání, zájemci o zachycení signálu se musí připravit na skutečnost, že DAB+ multiplex nebude trvale aktivní. Jak dokazují náhledy zachycené sítě (screenshoty), její zachycení je možné také na Slovensku a dá se předpokládat, že stejně jako v případě kanálu 11D bude možné přijímat tento balík programů i na omezeném území České republiky, zejména na Moravě v blízkosti rakouských hranic. V tuto chvíli jsou v rozhlasovém multiplexu na kanálu 11C šířeny například stanice Radio Klassik, Arabella Rock, Radio Maria Öesterreich nebo U1 Tirol.

autor: lukpo
Spustit audio