Novým prezidentem Euregia Egrensis je Patrik Pizinger, starosta Chodova

12. prosinec 2018 08:00

Stal se jím starosta Chodova na Sokolovsku Patrik Pizinger. Mandát získal na dva roky, během kterých by chtěl především pokračovat v práci svých předchůdců.

Nového prezidenta si zástupci spolku zvolili na schůzce v Aši. Zasedání se odehrálo v muzeu Ašska, které vzniklo v areálu historické hasičské základny. 

Výměnné pobyty studentů, letní tábory, dotace na kulturu a podpora česko-německých projektů. I to patří mezi úkoly sdružení měst a obcí Euregio Egrensis. Tento spolek má teď nového šéfa.

Před Patrikem Pizingerem stojí řada úkolů

„Tím zásadním je připravit Euregio na nové dotační období, které přijde od roku 2020. Protože pro svou práci potřebujeme podpořit naše členské obce, spolky a sdružení v tom, co se v příhraničí za posledních 25 let podařilo. Navázat řadu kontaktů, dostat myšlenku spolupráce mezi běžné lidi. Potřebujeme podpořit především finančně,“ uvedl po svém uvedení do funkce nový prezident spolku.   

Euregio Egrensis sdružuje na česko-bavorsko-saském pomezí desítky obcí a měst, spolků a institucí. Nový prezident nechce počet členů zásadně rozšiřovat, spíše spolupráci mezi nimi prohloubit. „Do vzájemné spolupráce bychom chtěli více zapojit nejen radnice a starosty, ale hlavně obyvatele a návštěvníky měst a obcí,“ doplnil Pizinger.

Hlavním záměrem spolku bylo kdysi odbourat bariéru mezi Čechy a Němci. Podle nového prezidenta je ale stále potřeba tento cíl udržovat.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio