Černá zvěř, Dobrota Karlovarského kraje a ocenění za ochranu přírody

25. duben 2024

Dotační program na snížení černé zvěře, výsledky soutěže Dobrota Karlovarského kraje a další ročník ekologické soutěže Zelená hvězda. Nejen to byla témata pořadu Co vás zajímá. Hostem byl první náměstek hejtmana Karlovarského kraje s gescí v oblasti životního prostředí Karel Jakobec.

Karlovarský kraj začátkem dubna spustil dotační program na snížení počtu černé zvěře v regionu. Reagoval tak na stížnosti obcí, kde mají problémy s přemnoženými divokými prasaty. Dotaci může myslivec získat za odlov minimálně tří kusů v jednom čtvrtletí, a to tisíc korun za kus.

„Počet divočáku není problém Slavkovského lesa a Krušných hor, více se stahují k řece Ohři. Královské Poříčí, Vintířov, Sokolov, tam jsou ty škody největší. Pro letošní rok jsme vyčlenili 8 milionů korun, protože těch divočáků, kteří se ročně zastřelí, je přes 6 tisíc kusů. Stavy jsou ale mnohem vyšší,“ řekl náměstek hejtmana Karel Jakobec.

Podle něj myslivci do systému od spuštění programu zaevidovali už desítky odstřelených divočáků. Pro každý okres kraj zvolil taky kontrolora. „Kontrolor se dozví, že divočák byl zastřelen, jede se podívat a zkontroluje, jestli myslivec nějakým způsobem nepodvádí,“ dodal.

Dobrota Karlovarského kraje

Osmý ročník soutěže Dobrota Karlovarského kraje zná své vítěze. Cílem soutěže je zviditelnit kvalitu potravinářských a zemědělských výrobků a upozornit na úsilí malých a středních výrobců o udržení tradic a úrovně produktů. O vítězích letošního ročníku rozhodla hodnotitelská komise, která se k vyhodnocení sešla v prostorech Střední školy živnostenské v Sokolově. Předmětem hodnocení byla chuť, vzhled, obal, originalita a prospěšnost produktu.        

„Letos se do soutěže přihlásilo 33 produktů od 15 výrobců. Bylo to trochu méně než v předchozích letech. V rámci hodnocení jsme měli možnost ochutnat soutěžní produkty od výrobců z našeho regionu. Těší mě, že stupně vítězů obsadili nejen už ti léty prověření výrobci, ale také další producenti, kteří vyrábějí své produkty na území Karlovarského kraje. Oceněným moc gratuluji a věřím, že zisk titulu Dobrota Karlovarského kraje pomůže ke zvýšení zájmu o tyto výrobky ze strany veřejnosti,“ uvedl Karel Jakobec.

Zelená hvězda

​Stejně jako v ostatních krajích se také v Karlovarském kraji se najdou jednotlivci, spolky a organizace, které se dlouhodobě zabývají ochranou přírody a životního prostředí. A právě jim chce Karlovarský kraj poděkovat za jejich aktivity prostřednictvím soutěže Zelená hvězda. Třetí ročník vyhlásí letos v červnu.

„Je to už třetí ročník. První dva ročníky se osvědčili. Je to spojeno s finanční odměnou. V prvním roce se držitelem ocenění stal spolek Zamenis, který se stará o populaci kriticky ohroženého druhu užovky stromové v Poohří. V loňském roce jsme ocenili město Loket, které výborně zrevitalizovalo část aleje,“ řekl Jakobec.

Ocenění kraj pak udělí tradičně na podzim při Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.