O analogové vysílání přijde jako první pravděpodobně Domažlicko

8. červen 2006

První oblastí České republiky, kde bude vypnuto analogové televizní vysílání a obyvatelé si tedy budou muset pořídit přijímače digitálního signálu, by mohlo být Domažlicko. Právě Domažlicko je jednou ze dvou příhraničních oblastí, kde se obyvatelé potýkají s nekvalitním příjmem analogového televizního vysílání. Přechod na digitální vysílání tak má vyřešit současné problémy. Obyvatelé Domažlicka tak o analogový signál přijdou možná již letos na podzim.

Domažlicko a Ústecko budou prvními oblastmi, kde bude analogové vysílání vypnuto. Zatímco Ústecko se potýká s problémovým příjmem Novy, na Domažlicku je rušen příjem ČT 2. Problémy jsou způsobeny vzájemným rušením českého analogového vysílání a německého rozhlasového. Ústecku hrozí, že úplně přijde o možnost příjmu analogového signálu TV Nova. Německo totiž v rámci rozšiřování rozhlasového T-DAB vysílání zvýšit počet vysílačů, to by znamenalo, že TV Nova přijde o stávající analogové kmitočty. Český telekomunikační úřad již kvůli digitálnímu rozhlasu z Německa upravil Technický plán přechodu, podle kterého by Česká republika měla být rozdělena do deseti oblastí. V první z nich by pak analogové vysílání mělo být vypnuto na přelomu let 2007 a 2008. Domažlicko by však mělo přijít na řadu ještě letos. O tom, zda k přechodu na digitální vysílání v této oblasti skutečně dojde již letos na podzim, se rozhodne do konce června.

"Je pravděpodobné, že Domažlice přijdou na řadu ještě letos na podzim. Záleží ale na dohodě všech subjektů, kterých se to týká," uvedl Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu. Česká televize je na spuštění digitálního vysílání připravena, ale pro komerční televize by to mohlo být ekonomicky nevýhodné. Český telekomunikační úřad však požaduje, aby na podzim byly na Domažlicku spuštěny všechny tři multiplexy. Pokud by se rozhodlo o tom, že k přechodu na digitální vysílání dojde ještě letos, měl by být také provázen informační kampaní, kterou zabezpečí Ministerstvo informatiky. Podle současného návrhu by kampaň měla být zahájena tři měsíce před vypnutím analogového vysílání.

Podle Technického plánu přechodu by vypínání analogového vysílání mělo začít na severu Čech a pokračovat proti směru hodinových ručiček. Před koncem roku 2008 by k digitálnímu vysílání mělo mít přístup již 80 až 90 % obyvatel České republiky. V současnosti mohou televizní vysílání v digitální podobě sledovat obyvatelé Prahy, Brna, Ostravy a okolí, ovšem pouze za podmínky, že si již pořídili přijímač digitálního signálu.

autor: Kateřina Kučerová
Spustit audio