Obrazově dokonalé? Francouzská skupina NRJ testuje na satelitu formát Ultra HD

28. listopad 2018

Celkem tři programové pozice obsahují obsahově shodné vysílání ve formátu Ultra HD a Full HD, liší se však použitým datovým tokem. U všech je součástí i vysoký dynamický rozsah HDR.

Francouzská mediální skupina NRJ zahájila na počátku tohoto týdne další fázi testů ve formátu Ultra HD, rozlišení 4K. Vysílání probíhá na družici Eutelsat 5 West A, pozice 5 stupňů západně, a není kódováno. Signál bylo možné v době publikování testu přijímat bez problémů i v České republice. Jedná se o přibližně dvacetiminutovou smyčku bez audio složky s datovým tokem 24 Mbps, jejíž záznam zabírá více než 3,6 GB. Video je kódováno ve formátu H.265/HEVC. 

Programová pozice „Test NRJ UHD 25“ se skládá z různých materiálů obsahujících například přírodní scenérie, zvířata, panoramata Paříže nebo zázemí televizních stanic NRJ, kam patří NRJ 12, NRJ Hits, Chérie 25 nebo Energy TV. Po vizuální stránce jsou testy naprosto dokonalé a prezentují maximální obrazovou kvalitu UHD vysílání. Vysílání Test NRJ UHD 25 doplňují další dvě pozice – Test NRJ HD+ 4 a Test NRJ HD+ 6. Na nich je k dispozici stejná videosmyčka, ale s datovými doky 4 a 6 Mbps. Na všech třech pozicích je aktivní signalizace vysokého dynamického rozsahu HDR. Velmi dobrou obrazovou kvalitu má i toto HD vysílání. 

Parametry příjmu: Eutelsat 5 West A (5 stupňů západně), 12690/V, SR 29950, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio

Související