Obyvatelé Hamburku museli přeladit své DAB+ přijímače, veřejnoprávní rozhlas změnil použitý kanál

4. srpen 2020

Změna vysílacího kanálu souvisí se změnami, které probíhají nejen v Německu právě ve III. pásmu sloužícímu digitálnímu rádiu DAB+. V průběhu podzimu bude možné také v Hamburku naladit novou rozhlasovou síť DR Deutschland 2.

Obyvatelé severoněmeckého města Hamburk museli v uplynulých týdnech přeladit své DAB+ přijímače, pokud chtějí i nadále poslouchat digitální programovou nabídku veřejnoprávního rozhlasu NDR. Místo kanálu 7A je nyní možné stejné stanice naladit na kanálu 10A. Programová nabídka je šířena ze dvou vysílačů, a to Hamburg/Heinrich-Hertz-Turm a Hamburg-Moorfleet. V případě druhé kóty mohlo po změně kanálu dojít i k navýšení výkonu ze stávajících 4 na 10 kW.

Změna vysílacího kanálu souvisí se změnami, které probíhají nejen v Německu právě ve III. pásmu sloužícímu digitálnímu rádiu DAB+. Majitelé těchto přijímačů musí pro opětovný poslech stanic zvolit buďto automatické, případně manuální ladění. Chování DAB+ rádií na tuto změnu se pochopitelně může podle jednotlivých značek lišit. Kromě veřejnoprávního multiplexu NDR je možné z Hamburku naladit také celoplošnou síť DR Deutschland, kterou na podzim doplní nabídka DR Deutschland 2, a balík programů Hamburg K10D.

autor: lukpo
Spustit audio

Související