Odborníci se sešli na další konferenci o digitálním vysílání

2. říjen 2007

V pražském hotelu Adria probíhá první z řady podzimních konferencí o digitálním vysílání. Pořadatelem té dnešní je společnost Internet Info, která provozuje server DigiZone.cz. Český rozhlas Online je mediálním partnerem konference. První hodinu budeme přinášet on-line zpravodajství z místa, z dalších bloků přineseme souhrn zítra.

První blok: Digitalizace na Domažlicku

14.05 Pavel Hanuš, manažer projektu digitalizace v České televizi: "To, co bylo rozhodující, kolik diváků přišlo o televizní vysílání. Výsledek byl, že 99 % obyvatel Domažlicka má zachovaný příjem televizního vysílání. Na druhou stranu, 21 % obyvatel otočilo antény ke Krašovu. To je první závěr. Druhý poznatek je, že i obchodní síť vcelku fungovala, i když je otázka, jak to bude vypadat, až ten region bude větší. A poslední poznatek je, že diváci hodně volí mezi platformami a programovou nabídkou. Tím pádem došlo v Domažlicích ke změně poměrů mezi terestrickým a satelitním vysíláním."

14.07 Jan Hamáček, České radiokomunikace: "Pro nás to byla rutinní záležitost. Podařilo se nám udělat databázi obcí, kde víme detailně, jak je ta která obec pokryta. To nám umožnilo podávat konkrétní informace přes call centra."

14.10 Jiří Balvín, generální ředitel TV Óčko: "Potěšilo nás, že 30 % obyvatel [Domažlicka] si pořídilo satelit a mají tak možnost sledovat Óčko." Největší informační kampaň podle něj odvedly servisní firmy a Česká televize. "Kampaň na přechod musí probíhat především na analogových pozemně vysílajících televizích. Pokud bude probíhat na digitálním kanálu ČT24, tak se míjí účinkem, protože zasahuje ty, kteří už byli zasaženi," míní Balvín. Velkou úlohu podle něj má také regionální tisk.

14.14 Pavel Hanuš: "V Domažlicích se ověřovalo především bezprostřední působení [kampaně] před vypnutím. I v dalších oblastech budeme používat piktogram, protože spousta lidí ani neví, ze kterého vysílače program přijímá." Lidé na čtverečkový piktogram v pravém dolním rohu reagovali po svém - nijak. "Čeští diváci se ukázali jako konzervativní, prostě vzali, že se jim tam něco objevilo...," popsal zástupce České televize. Osvědčily se také televizní spoty.

14.20 Martin Kubacki z Astry CEE má z kampaně na Domažlicku smíšené pocity. Sice má kolem třiceti procent domácností satelit, ale kampaň podle něj protežovala DVB-T. "Lidé nám dali najevo, že jejich zájmem je, aby měli co největší programovou nabídku," prohlásil Kubacki. Bude Astra žádat po státu rovnoměrnou propagaci všech forem digitálního příjmu? "Hrozně rád bych to udělal, pokud mi stát bude naslouchat," odpověděl Kubacki.

14.24 Pavel Hanuš: "Kampaň nemůže fungovat bez toho, abyste řekli nejen kdy začnete, ale i kdy skončíte. To u Bukové hory nevíme," vysvětlil, proč Česká televize nepropaguje digitální vysílání z Bukové hory.

14.27 Pavel Hanuš: "Domažlice ukázaly, že stav anténních systémů je mnohem horší, než se předpokládalo."

14.31 Podle Pavla Hanuše je v zájmu jednotlivých televizí, aby se připravily na diverzifikaci způsobu příjmu v digitální době. Měly by akceptovat všechny typy platforem.

14.32 Patrik Slavík, technický ředitel TV Prima: "Klademe důraz na to, abychom v DVB-T měli stejné pokrytí jako v analogu. Očekáváme, že to pokrytí budeme mít samozřejmě lepší." Vysílání v jednom digitálním multiplexu s regionálními televizemi by se podle něj prodražovalo, protože by bylo nutné připravit regionální odpojování multiplexu, což je složité.

14.39 Jan Hamáček, České radiokomunikace: "Technicky je pro nás zahájení vysílání televize Nova z Bukové hory otázkou několika minut konfigurace." Kdy ovšem Nova začne na Ústecku vysílat, to neřekl a odkázal na obchodní oddělení Radiokomunikací, které o této věci s Novou jedná.

14.41 Pavel Hanuš věří, že televize Nova nakonec z Bukové hory vysílat začne. "V Domažlicích jsme začali také vysílat sami," upozornil Hanuš. Digitalizaci podle něj ze tří pětin táhne Česká televize.

14.48 Člen Rady ČTÚ Michal Frankl upozorňuje, že do budoucna může být problém při uzavírání obchodních kontraktů mezi provozovateli sítí a členy Asociace digitálních televizí. Ti už nemají garantováno, v jaké síti mají vysílat, jak jim to stanovovaly udělené licence. Budou se tedy muset domluvit s některým z operátorů. Není však jisté, jak dlouhodobou spolupráci jim mohou zaručit, když dostanou v první fázi kompenzační licence na velmi krátkou dobu a až následně budou součástí zcela liberalizovaného trhu, kde dostane licenci každý, kdo si požádá. Situaci také komplikuje ustanovení diginovely, které ukládá pokrýt digitálním signálem současných stanic stejné území, jako nyní v analogu. Síť, ve které bude Nova nebo Prima, tak bude muset pokrýt přes 70 % obyvatelstva.

14.57 "Osobně si myslím, že se sestavením Technického plánu přechodu bude velkým problém. Musí být sestaven tak, aby zajišťoval to pokrytí, jak jsem o tom mluvil. Je tam celá řada drobnějších problémů, třeba časování lhůt pro vyjádření. Je tam praktický problém, že já už teď nepovažuji termín 10. října 2010 za reálný, ale televize ho budou muset dodržet," uvedl Frankl. "Před nějakými termíny typu 'v listopadu bude nový jízdní řád digitalizace' bych varoval," dodal.

15.01 "Kdybychom se z Krašova nerozhodli vysílat sami, byly by tam velké kmitočtové transfery," vysvětlil Pavel Hanuš, proč chce Česká televize v prosinci zahájit v této oblasti digitální vysílání už sama ve své síti. "ČT je asi v téhle chvíli jediný subjekt, který může zajistit plošnost pokrytí. Očekávali jsme, že budeme mít v diginovele přímo napsáno, že síť budeme moci stavět operativně. Máme tam napsáno, že budeme dostávat kmitočtové příděly podle zákona o elektronických komunikacích (ZEK)," řekl manažer digitalizace v ČT. Připomněl, proč ČT nemohla vypsat výběrové řízení na veřejnoprávní multiplex - buď bylo technicky správně, ale nevyhovovalo by zákonu, nebo naopak. Pracovním termínem pro Krašov je přelom letošního a příštího roku, následovat bude Cheb, Karlovy Vary, pak další oblasti podél hranic proti směru hodinových ručiček.

15.11 On-line zpravodajství končí, souhrn dalších bloků přineseme na ČRo Digital zítra.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio