Odstartovala videoplatforma FAMU Films věnovaná studentským snímkům

21. leden 2022

Pražská FAMU spustila ve středu 19. ledna svou vlastní videoplatformu FAMU Films. Za částku osmdesát korun měsíčně, případně osm set korun ročně získá předplatitel přístup k archivu titulů absolventů a studentů od počátku vzniku po současnost. Nechybí tu ani jména jako Věra Chytilová, Jan Němec, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Helena Třeštíková nebo Jan Prušinovský.

„Studentské filmy z FAMU, v zahraničí často oceňované, se k divákům mnohdy dostávají obtížně. FAMU Films nabízí možnost prezentace filmařů a jejich tvorby směrem k veřejnosti, pedagogům či uchazečům o studium. Postupně budeme přidávat snímky veškerých studentů a profilovat se jako další distribuční kanál,“ uvedla při této příležitosti Alexandra Hroncová, vedoucí distribučního oddělení FAMU a autorka koncepce filmového portálu.

FAMU Films představuje nejen studentské filmy napříč žánrovým spektrem od hraných filmů přes dokumenty a animaci po experimentální filmy, ale nabízí i videa shrnující principy studia, v nichž vystupují například Petr Jarchovský, pedagog katedry scenáristiky a dramaturgie, nebo vedoucí katedry režie Bohdan Sláma. V současné době portál nabízí více než 200 filmů, mezi nimi například i snímky členů divadla Sklep.

Související