Odstartují placené kanály Československo HD a Festival Cinema Channel HD

26. říjen 2016

Ukončeno bude mimo jiné vysílání kanálu Muzika CS. Provozovatele k tomuto kroku vede přetlak podobných stanic na našem trhu, například Óčko Gold nebo Retro Music TV.

Slovenský podnikatel Ivan Hronec, zakladatel a majitel společnosti Film Europe, uvede v následujících týdnech, konkrétně v průběhu listopadu, podle informací webu Digitální rádio na náš trh nové televizní stanice Československo HD a Festival Cinema Channel HD. Nutné kroky už Hroncův tým podnikl u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Start stanice Československo HD bude de facto znamenat konec kanálu Kino CS, který byl dostupný pouze ve standardním rozlišení.

Československo HD bude vůbec prvním programem tohoto typu pro země bývalé federace, který nabídne archivní obsah ve vysokém rozlišení (HDTV). Na pořizování materiálů v HD kvalitě se provozovatel kanálu již dlouhodobě připravoval. Československo HD má nabídnout nejen filmy, ale také dokumenty. Výrazná změna čeká na satelitní diváky, družice Astra 3B, kde bude ukončeno vysílání stanic Kino CS, Doku CS a Muzika CS. Jejich datová kapacita bude využita pro Československo HD, které ve večerních a nočních hodinách nahradí Festival Cinema Channel HD.

Logo kanálu Československo HD

Televizní filmový projekt Československo bude prvním tematickým televizním kanálem v HD, který se bude exkluzivně věnovat filmům a dokumentům z období od 28. října 1918 do 31. prosince 1992. V říjnu 2018 se stane prvním audiovizuálním příspěvkem k oslavám 100. výročí od založení společného československého státu. Televizní projekt Festival Cinema Channel bude prvním tematickým filmovým kanálem v HD, který nabídne divákům špičku světové festivalové kinematografie. Půjde o televizní a VOD obraz úspěšného festivalového kino projektu Be2Can - přehlídky oceněných a soutěžních filmů z třech největších filmových festivalů v Benátkách, Berlíně a Cannes.

Oba televizní filmové projekty se inspirují trendem “quality television“ a svým konceptem jsou unikátní, protože nekopírují žádný současný existující televizní kanál. Československo HD a Festival Cinema Channel HD doplňují Film Europe HD – televizní stanice, která se zaměřuje výlučně na evropské filmy. Na satelitu Astra 3B bude Československo HD vysílat v době od 4.00 do 22.00, ve zbývajícím čase ho doplní Festival Cinema Channel HD. Ten bude k dispozici i prostřednictvím datového centra Sitel v Bratislavě, odkud si budou moci operátoři brát nadále také signál stanice Doku CS (její vysílání zůstává zachováno pro kabel a IPTV). Muzika CS bude ke konci listopadu vypnuta. K tomuto kroku vede provozovatele přetlak podobných stanic na trhu.

autor: lukpo
Spustit audio