Ohlédnutí za prezidentskou návštěvou v Karlovarském kraji

22. březen 2019 11:30

V pořadí již pátou návštěvu Karlovarského regionu zahájil prezident republiky Miloš Zeman 19. března. Jeho cestu sledovali naši redaktoři Zdeněk Trnka a Andrea Strohmaierová.

Návštěvu zahájil tradičním příjezdem před budovu krajského úřadu, kde ho uvítala hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. Po krátké společné schůzce se oba přesunuli do zastupitelského sálu na setkání s vedením kraje a zástupci měst a obcí.

Obnovitelné zdroje energie podle Zemana nemají budoucnost. Je pro zachování těžby uhlí

Prezident Miloš Zeman s hejtmankou Karlovarského kraje Janou Mračkovou Vildumetzovou

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Karlovarského kraje opět podpořil zachování těžby uhlí pro energetické využití. Podle něj obnovitelné zdroje energie nemají budoucnost.

Prezidenta ve vestibulu krajského úřadu uvítal lidový soubor Dyleň. Ten si pro významnou návštěvu přichystal krátké hudební i taneční vystoupení v podání svých nejmladších členů. Během úvodního slova hejtmanka prozradila, o kterých tématech by chtěla s prezidentem mluvit. Patřila mezi ně dálnice D6, letecká záchranná služba i veřejné vysoké školy.

Následoval projev prezidenta, během kterého hovořil nejenom o odchodu obyvatel z regionu, o nízké životní úrovni, ale také pochválil vedení kraje za vybudování kamenného hospice a opravu Císařských lázní. Zároveň slíbil podporu dostavby dálnice D6. Závěrem pak poděkoval voličům Karlovarského kraje za podporu v druhém kole prezidentských voleb, ve kterém mu dali 57 procent hlasů.

Další kroky prezidenta vedly do Nejdku, Vintířova a Císařských lázní

​Po návštěvě krajského úřadu se prezidentská delegace přemístila do restaurace Malé Versailles v Karlových Varech. Zde byl na počest hlavy státu přichystán slavnostní oběd s významnými osobnostmi. Další kroky prezidenta vedly do Nejdku, kde si v doprovodu prohlédl první kamenný hospic v regionu. Během návštěvy se setkal nejenom se zaměstnanci zařízení, ale pozdravil také klienty.

Odpoledne zamířil prezident republiky Miloš Zeman do Vintířova na Sokolovsku, kde jej čekalo setkání s představiteli obce i jejími obyvateli. První den návštěvy regionu pak hlava státu zakončila v Císařských lázních v Karlových Varech. Ve slavném Zanderově sále hovořil s hejtmankou Janou Mračkovou Vildumetzovou a primátorkou města Andreou Pfeffer Ferklovou o jejich nákladné rekonstrukci.

Druhý den prezidentské návštěvy začal v Kraslicích a pokračoval v Aši

Dalším městem, kam zavítal prezident republiky, byly Kraslice. V místním domě kultury na něj i na hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou čekalo vedení města včele se starostou Romanem Kotilínkem a nechybělo ani oblíbené setkání s občany na náměstí. Město s téměř sedmi tisíci obyvateli navštívil Miloš Zeman podruhé, naposledy zde byl před čtyřmi lety. Během setkání se zastupiteli i s představiteli přilehlých obcí společně hovořili nejenom o dostavbě dálnice D6, ale i o opravě místních komunikací.

Z Kraslic si navíc hlava státu odvezla kurózní dar. Knihu, která obsahuje výběr jeho vlastních bonmotů v češtině a vietnamštině. 

Následně delegace zamířila na slavnostní oběd s významnými podnikateli do nedaleké restaurace Hraničná. Mezi hosty nechyběl například jednatel společnosti Witte Nejdek Tomáš Michal, který s prezidentem hovořil o rozvoji firmy. Se zástupcem Sokolovské uhelné Jiřím Pöpperlem pak hlava státu rozbírala dopady útlumu těžby. U stolu ale nezasedli pouze zástupci renomovaných podniků s dlouholetou tradicí, ale také nově založených firem. S úspěchy se pochlubil například Petr Lisa, jednatel kraslické společnosti Motorsport Simulator.

V závěru druhého dne návštěvy Karlovarského kraje zamířil prezident do Aše, kde jej čekalo setkání s vedením města i jeho obyvateli. Přivítal ho Dalibor Blažek, který je ve funkci starosty již od roku 2000. Do města s více jak třinácti tisíci obyvatel zavítala hlava státu podruhé. Miloš Zeman nejprve absolvoval setkání s představiteli města, zástupci přilehlých obcí, řediteli příspěvkových organizací a podnikateli v místní obřadní síni. Odpoledne se pak setkal s veřejností.

Poslední zastávkou Miloše Zemana byl Milhostov a Nový Kostel

V rámci posledního dne byla na programu pana prezidenta návštěva Milhostova, ve kterém získal ve druhém kole prezidentských voleb přes 90 procent hlasů. Prezidentskou delegaci zde přivítal starosta Pavel Červenický. Setkání s občany proběhlo na návsi před obecním úřadem.

Následně prezident odjel do Nového Kostela. Obec získala v minulém roce v krajském kole prestižní titul Vesnice roku a v celostátním finále obsadila skvělé třetí místo. Na zámku Nový Dvůr na něj čekal starosta Oto Teuber, který je zároveň majitelem unikátní památky z 16. století a který se věnuje její postupné rekonstrukci. Po společném obědě bude připravena závěrečná tisková konference, po které poskytl prezident Českému rozhlasu Karlovy Vary exkluzivní rozhovor.

autoři: Zdeněk Trnka , Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Krajský úřad Karlovarského kraje , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio