Ohlédnutí za veletrhem IBC: Digitální rozhlas DRM drží v Asii silnou pozici

20. září 2018

Technologie je zajímavá zejména pro trhy, kde je třeba digitálním signálem pokrýt velké plochy. Minulý týden oznámilo její adoptování Rusko, které se rozhodlo nasadit DRM+ v pásmu VKV.

Digitální rozhlasové vysílání DRM si drží silnou pozici v Asii. Ukázala to prezentace stejnojmenné organizace na veletrhu IBC, který skončil v úterý v Amsterdamu. Účastníci diskusního panelu uvítali především aktuální rozhodnutí Ruska, které se rozhodlo pro digitální vysílání DRM+ v pásmech VKV OIRT a CCIR. Klíčový pro rozvoj této technologie byla ale její volba zejména v Indii, která je miliardovým trhem s obrovským potenciálem.

Dalším trhem, kde by mohla technologie uspět, je Jihoafrická republika, respektive obecně region Jižní Afrika. První testy DRM a DRM+ zde už úspěšně proběhly. V Johannesburgu byla oceněna zejména nízká energetická náročnost a nulové rušení okolních kmitočtů v pásmu VKV. Společnost Nautel 15. září prezentovala nízké náklady na modernizaci vysílačů a tudíž jejich snadnou připravenost pro distribuci signálu DRM.  Technologie bude využita také pro šíření krátkovlnných signálů ve Spojených státech.

autor: lukpo
Spustit audio

Související