Oldies stanice VBRO Evergreen má problém utáhnout provoz DAB+, ukazuje nutnost alternativních multiplexů

16. duben 2019

Vysílatele vyjde distribuce v digitálním prostoru ročně na více než dva a půl milionu korun. Taková částka bude pro řadu vysílatelů velkým problémem.

Belgická rozhlasová stanice VBRO Evergreen, která je v regionu Vlámsko zatím jediným oldies programem na platformě DAB+, bude nadále pokračovat i s touto distribucí. Vysílatel však připouští, že technologie pro něho v tuto chvíli znamená nemalé náklady. Informoval o tom portál TotaalTV. Radio VBRO Evergreen zvažovalo, že platformu DAB+ opustí, nicméně podařilo se mu sehnat dárce, který toto vysílání zaplatí. Ročně vyjdou náklady na distribuci okolo sto tisíc eur, v přepočtu přibližně 2,6 milionu korun.

Příklad rozhlasové skupiny VBRO ukazuje, jak je důležité, aby v rámci digitální platformy DAB+ vznikly multiplexy pro menší vysílatele. Dominantní operátoři mohou uspokojit velké hráče, pestrá programová nabídka je ale zejména v rukou alternativních operátorů. Ve Švýcarsku se například této role pěkně zhostil operátor Digris. Portál Digitální rádio věří, že příjemnou alternativu k cenovým podmínkám Českých Radiokomunikací vytvoří firmy RTI cz a Teleko, případně další společnosti, které by o toto pole projevily zájem.

autor: lukpo
Spustit audio

Související