Olympiáda z Ria na ARD a ZDF? Dobrá alternativa k vysílání České televize

30. květen 2016

ZDF nabídne celkem 130 hodin živých přenosů, Das Erste dalších pětadvacet hodin. Okolo tisícovky hodin bude dostupných on-line.

Od 5. do 21. srpna se budou konat poprvé v historii v Jižní Americe, konkrétně v Rio de Janeiru, olympijské hry. Česká televize, jak již bylo před několika týdny medializováno, je bude vysílat v rámci klasické obrazovky pouze na jedné stanici, a to ČT Sport. Diváci, kteří tak budou hledat k jejímu programu alternativu, respektive doplňkový servis, mohou vsadit na německé veřejnoprávní televize Das Erste a ZDF. Obě jsou dostupné v nekódovaném režimu na satelitu Astra, pozice 19,2 stupně východně; u vybraných kabelových operátorů a díky přeshraničnímu zásahu DVB-T vysílačů. Das Erste i ZDF jsou na družici dostupné bezplatně v celé Evropě dokonce i ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

ZDF nabídne celkem 130 hodin živých přenosů, Das Erste dalších pětadvacet hodin. Vzhledem k časovému posunu poběží přímé přenosy v nočních a brzkých ranních hodinách. Významně zasáhnou do celého olympijského svátku také nová média. Chystají se speciální aplikace pro hybridní vysílání a streaming tisícovky hodin přímých přenosů. Video ale bude pro české diváky, jak se dá předpokládat, blokované, nicméně samotné aplikace bude pochopitelně možné na chytrých zařízeních (smart TV, set-top-boxy) s funkcí HbbTV a připojením k internetu využívat i v České republice (i na Slovensku).

Situace v oblasti nekódovaných/neplacených přenosů z olympijských her se komplikuje. ARD a ZDF jsou v tuto chvíli jediné zahraniční televize od našich sousedů, které nabídnou přenosy touto formou. Olympiáda se sice objeví na polské TVP, rakouské ORF i slovenské RTVS, ve všech případech je ale jejich signál na satelitu kódován. U našich jižních sousedů je navíc překlopení do standardu DVB-T2 využito k zakódování původně volně šířených stanic. Naopak němečtí vysílatelé ARD a ZDF deklarují, že i po přechodu na vyšší standard terestrického signálu, budou tyto programy šířeny free-to-air, tedy volně.

autor: lukpo
Spustit audio