Operátor Digital Broadcasting provedl další změny ve své síti, ovlivnily příjem signálu také ve středu Čech

19. únor 2020

Po startu Regionální sítě 7 skončila v Praze možnost dálkového příjmu DVB-T2 z německého vysílače Löbau. Kanál 38 obsadí ve druhé polovině března České Radiokomunikace s novým multiplexem 22.

V Čechách probíhaly i v tomto týdnu další změny na poli pozemní digitální televize. Významně tentokrát zasáhla do distribuce signálu společnost Digital Broadcasting, operátor Regionální sítě 7, multiplexu 4, Přechodové sítě 13 a multiplexu 24. Kanálové rošády se dočkal tentokrát západočeský vysílač Jáchymov – Klínovec, který zasahuje svým signálem také na území středních Čech včetně Prahy. Právě z tohoto pohledu stojí za to opět probíhající změny připomenout.

Z pohledu samotné přítomnosti signálu nedošlo k žádné změně na kanálu 45. Zde pouze dosavadní multiplex 4 ve standardu DVB-T nahradil multiplexu 24, který již obsahuje také západočeskou ZAK TV. V Praze je zároveň zachována možnost příjmu multiplexu 4 z východních Čech, které přechod teprve čeká. Na kanálu 38, kde doposud vysílala Regionální síť 7, se v tuto chvíli žádný signál nenachází. Multiplex 22 tento kmitočet obsadí až 17. března s multiplexem 22.

Nejočekávanější změna proběhla na kanálu 36. Zde podle očekávání byl díky startu Regionální sítě 7 znemožněn dálkový příjem německého multiplexu ZDF HD z vysílače Löbau – Schafberg. Na novém kanálu 36 dosahuje Pařízkova síť na přijímači TechniSat Digipal T2 ex úrovně 67 dBuV a kvality 100 %. I přes opačnou polarizaci je tak příjem německé sítě díky těmto hodnotám zcela znemožněn.

Regionální síť 7 je de facto kombinací obsahu dalších Pařízkových multiplexů, navíc však obsahuje klimkovickou LTV Plus a stanici Televize přes anténu, která diváky informuje o záludnostech přechodu na nový standard DVB-T2. Významný prostor zde nedávno dostal někdejší spolupracovník našeho portálu, anténář Jakub Melín. Stanice je kuriózní tím, že je zde k dispozici teletext, kde operátor na jediné stránce informuje diváky o nejbližších termínech přechodu na novou technologii.

Samotné migraci na pozemní vysílání druhé generace se věnuje portál Digitální rádio v kapitolách Přechod na DVB-T2 a Ladíme DVB-T2. Jejich správcem je dlouholetý spolupracovník redakce Karel Mikuláštík, který udržuje v aktuální podobě i seznamy v kategorii Jak poslouchat DAB+

autor: lukpo
Spustit audio

Související