Operátor Teleko Digital zahájil přeladění DAB+ vysílače Velemín – Milešovka

7. květen 2019

Pro majitele digitálních rádií, kteří se nacházejí v dosahu signálu z této kóty, bude daný krok znamenat nutnost zvolení nového kanálu, a to buďto automaticky, případně manuálně.

Příbramská společnost Teleko Digital zahájila úderem desáté hodiny přeladění svého severočeského digitálního rozhlasového vysílače Velemín – Milešovka. Operace by měla skončit nejpozději v 16:00. Stanovení realizace tohoto kroku právě na dnešní den je podle předsedy představenstva Tomáše Řapka vhodné počasí na úpravy anténního systému. Multiplex Teleko DAB přechází v této lokalitě z kanálu 10A na kanál 6D. V některých oblastech se tak díky tomu otevře možnost dálkového příjmu sítě Oberbayern/Schwaben, naopak bude znemožněno sledování polského DVB-T multiplexu 8.

Operátor Teleko Digital šíří ve svém multiplexu mimo jiné několik stanic Českého rozhlasu, které jsou zde k dispozici řadu let, a to od doby, kdy ještě v daném regionu nebylo pokrytí sítí ČRo DAB+. Posluchači veřejnoprávního média s digitálními rádii mohou na Ústecku a v širokém okolí naladit naší síť na kanálu 12C z vysílače Buková hora. Díky němu je zde dostupná i dočasná digitální stanice Radiožurnál Sport, která odstartuje v pátek při příležitosti zahájení MS v hokeji. Primárně se přeladění přijímačů s multiplexem Teleko DAB dotkne zejména stanic DAB Plus TOP40, Rádio Proglas, SeeJay a Pigi.

autor: lukpo
Spustit audio

Související