Operátoři regionálních televizních sítí DVB-T konečně dostali jistotu pro své další podnikání

25. květen 2020

Většina regionálních multiplexů skončí se závěrem přechodu na DVB-T2, s nímž se počítá na letošní říjen. Vybrané místní sítě budou moci požádat o nové oprávnění na další roky. Tito operátoři zároveň budou moci pokračovat ve stávajícím vysílání DVB-T.

Telekomunikační firmy, které podnikají v oblasti regionálního televizního vysílání, dostaly konečně jistotu pro své další podnikání. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes zveřejnil na svém webu vypořádání připomínek pro kmitočtové pásmo 470 až 960 MHz. V současné době je tak již jasné, které regionální sítě ve standardu DVB-T budou moci pokračovat se svým vysíláním pouze do konce přechodu na DVB-T2, případně získají výjimku a budou moci požádat o nové individuální oprávnění, které umožní provoz sítě v následujících letech.

Celkem třináct vysílačů má zajištěnou budoucnost i po přechodu celoplošných sítí na technologii DVB-T2. Půjde konkrétně o regionální multiplexy, které jsou uvedené v níže připojeném dokumentu v rámci Přílohy číslo 3. Patří sem mimo jiné Regionální síť 4 pro Prahu a střední Čechy na kanálu 46, Regionální síť 6 z Butovic na kanálu 21 šířící mimo jiné lokální kanál TV13 nebo Regionální síť 12 obsahující aktuálně Retro Music TV, Primu a Primu +1. Operátoři mohou začít žádat ČTÚ o patřičná oprávnění od 16. června.

autor: lukpo
Spustit audio

Související