Organizace WorldDAB: Hnacím motorem digitálního rádia jsou ekonomika i životní prostředí

23. listopad 2022

Ekonomika, životní prostředí a mimořádné události budou hlavními argumenty pro přijetí technologie DAB+, řekl ve čtvrtek prezident WorldDAB Patrick Hannon při zahájení výročního summitu organizace v Londýně.

Čtěte také

„DAB+ nabízí nižší náklady na distribuci než FM, spolu s nižšími energetickými požadavky a větší odolností v nouzových situacích, zejména mimo domov,“ řekl Hannon. „Je nezbytné chránit základní výhody rozhlasového vysílání – je volně dostupné, univerzální a spolehlivé v případě nouze. DAB+ je klíčem k zajištění všech těchto bodů,“ dodal.

Matt Payton, generální ředitel Radiocentre, zopakoval potenciální hrozbu, kterou představují techničtí giganti typu Spotify, Apple Music a další, jenž se staví mezi vysílatele a posluchače. Na summitu byly zdůrazněny nové inovativní služby DAB+ z celého světa, včetně nově spuštěného okruhu ANTENNE NRW v Severním Porýní-Vestfálsku.

Čtěte také

Výkonná ředitelka ANTENNE NRW Julia Schutz uvedla, že stanice přešla od nápadu k realizaci během jediného roku – ale také poznamenala, že „vývoj DAB+ není sprint, ale maratón“. První francouzskou „100% pozitivní“ rozhlasovou stanici věnovanou wellness, AirZen Radio, zastupovala její zakladatelka Anne-Marie de Couvreur, která vysvětlila poslání stanice DAB+ pomáhat Francouzům žít lépe.

Řečníci zdůraznili potřebu pokračující spolupráce mezi rozhlasovým a automobilovým sektorem, aby byla zajištěna pokračující dominance rádia v oblasti audia a optimalizace zážitku pro posluchače. Diana Franganillo ze Strategy Analytics zdůraznila, že „rádio zůstává v autě královské“, tedy jeho poslech si zde drží dominantní postavení.

Čtěte také

Rozhlasové domy mohou zůstat relevantní také pro mladou generaci posluchačů díky poskytování řady metadat, jako jsou názvy stanic a loga, pro použití v automobilu pak prostřednictvím hybridního rádia a RadioDNS. Dalším přínosem pro posluchače v grafické podobě by mohla být například programová data, spolu s detailními informacemi z kategorie „nyní se přehrává“.

Gregor Pötzsch z koncernu Volkswagen očekává, že v budoucnu budou zařízení na palubní desce obsahovat doporučení pro poslech a dojde k většímu začlenění podcastů a online vysílání. O roli nízkonákladových sítí ve Velké Británii hovořil Donald McTernan z Ujima Radio, který zdůraznil společenský přínos těchto multiplexů otvírajících přístup k digitálnímu vysílání za miniální finanční prostředky. Aktuálně je v nich šířeno již 148 stanic.

autor: lukpo
Spustit audio

Související