Památky v Ústeckém kraji letos čeká řada oprav. Nejvíc peněz půjde na opravu střechy zámku v Libochovicích

24. leden 2024 12:14

Správci památek v Ústeckém kraji se připravují na novou turistickou sezónu. Letos navíc některé památky čekají rozsáhlé opravy za desítky milionů korun.

Libochovický zámek letos čeká asi největší rekonstrukce – potřebuje nové střechy, a to částečně i včetně krovů. Kromě toho se opraví i kaple a vodárenská věž. Celkové náklady jsou vyčíslené na 71 milionů korun.

Na Hazmburku je zase v plánu první etapa opravy a obnovy hradního zdiva, konkrétně jde o horní části hradu u Bílé věže. To bude stát asi 600 000 korun.

Zámek Stekník na Lounsku v rámci projektových příprav čeká měření a sondáž celkové stability budovy a teras, to bude stát asi půl milionu korun. Za zámku ve Velkém Březně na Ústecku se pak bude opravovat opěrná zeď a na kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě zase okapy.

Rok 2024 je v Ústeckém kraji rokem rodu Habsburků

Přípravy památek v Ústeckém kraji na turistickou sezonu už jsou také v plném proudu. V roce 2024 se Národní památkový ústav zaměří na rod Habsburků – na vybraných památkách pak detailně ukáže, jak příslušníci tohoto rodu žili a bydleli.

Největší expozici zaměřenou na známý panovnický rod připravují na zámku v Ploskovicích na Litoměřicku. Celé patro zámku se totiž upravuje do původní podoby, kdy žil na zámku císař Ferdinand V. se svojí manželkou Marií Annou. První návštěvníci se komnatami projdou letos v červenci.

Na zámku v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku zase správci rozšíří prohlídkový okruh o dámský kabinet. Na Stekníku pak bude součástí hlavního okruhu úsek, který je věnovaný historickým hračkám a kočárkům a návštěvníci tam uvidí také část odkrytých restaurátorských sond.

Spustit audio

Související