Pavel Dvořák: Nadávat nám budou všichni

31. červenec 2006

Český telekomunikační úřad zveřejní zřejmě dnes večer nebo zítra ráno definitivní podobu Technického plánu přechodu na digitální vysílání. Českému rozhlasu Digital to řekl předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. O konečném znění tohoto důležitého dokumentu jednala Rada ČTÚ ještě dnes dopoledne. A výsledek? "Hledali jsme kompromisní řešení, takže nadávat nám budou všichni," řekl ČRo Digital Dvořák. Vlna kritiky se dá čekat zejména od nových stanic.

Rada ČTÚ se totiž přiklonila k datu 10. října 2010 jako termínu definitivního vypnutí analogového vysílání na území České republiky. Asociace digitálních televizí, která šest nováčků na televizním trhu sdružuje, přitom neústupně trvá na datu 9. 9. 2009.

Konečná podoba plánu dělí republiku na celkem jedenáct ucelených oblastí, v nichž bude postupně zapínáno digitální vysílání, TPP se však zabývá pouze deseti. Mimo technický plán budou řešeny vysílače Buková Hora a Domažlice. Na těch bude digitální signál zapnut už v předstihu kvůli rušení z Německa. "Tyto náklady zaplatí stát z telekomunikačního účtu, protože to vyplývá z mezinárodní koordinace," vysvětlil ČRo Digital předseda Rady ČTÚ. Pro televize znamenají tyto dvě oblasti dohromady asi 8 % diváků.

První oblastí podle TPP, kde bude zapnut digitální signál, zůstává Trutnovsko. Hned za něj se ale přesunulo Brno, které bylo v pracovních verzích plánu na konečných příčkách. V roce 2008 by měl digitální signál pokrývat podle propočtů asi 60,3 % území. ČTÚ očekává že právě k harmonogramu vznese veřejnost nejvíce připomínek. Úřad se jimi bude zabývat průběžně. "Chtěl bych upozornit, že jde o termíny nejzazší," podotkl Dvořák. Úřad podle jeho slov chce nechat televizním stanicím a operátorům prostor na jednání o konkrétních datech, proto v některých oblastech může k zapnutí digitálního signálu dojít i dříve, než se píše v TPP.

Český technický plán přechodu narozdíl od východních kolegů neřešil harmonogram vypínání analogového signálu z hlediska sociální síly obyvatel v daných regionech. Koncepce přechodu na digitální vysílání ostatně v tomto směru ani žádné pokyny ČTÚ nedala. Úřad se proto držel technických hledisek.

Po zveřejnění definitivní podoby plánu bude na stránkách ČTÚ otevřen prostor pro připomínky veřejnosti. Úřad je zohlední a koncem srpna představí definitivní podobu dokumentu. V září by ji měl předat k projednání vládě.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio