Pečlivá příprava, silné příběhy a velké emoce. Takové je hokejové mistrovství z pohledu sportovního komentátora

V nedělním utkání o třetí místo podlehli čeští hokejisté Rusku a z bratislavského mistrovství tedy odjeli bez medaile. V době, kdy zpravodajka Pavlína Nečásková natáčela reportáž se sportovním komentátorem Českého rozhlasu Petrem Kadeřábkem, však měli Češi ještě trofej na dosah.

Je devět hodin ráno a Petr Kadeřábek přijíždí autobusem k zimnímu stadionu. Nemá s sebou ale koloběžku, kterou si většinou na hokejová mistrovství vozí.

Chodníky v Bratislavě nejsou ideální pro malá kolečka naší koloběžky. Měli jsme ji loni v Kodani, ale tam nejezdil autobus. Tady jsem za pět minut v autobuse, ujedu dvě zastávky a vystoupím přímo u haly,“ vysvětluje sportovní komentátor.

Jako ryba ve vodě

Petr Kadeřábek má před sebou trénink českého týmu, z nějž pravděpodobně udělá živý vstup do vysílání. Potom se vypra

Petr Kadeřábek a František Kuna v akci

ví za lékařem našeho mužstva, s nímž má dohodnutou reportáž o tom, co tady má vlastně na starosti.

Na stadionu se Petr pohybuje jako ryba ve vodě, zná tady téměř každého – od hráčů, sortovních novinářů až po ochranku a snad i údržbáře.

Všechno potřebné o našem týmu má v malíčku, a tak se při přípravě na zápas soustřeďuje hlavně na soupeře. V neděli je jím Rusko, což je podle Petra Kadeřábka o něco jednodušší: "Mají v týmu takové hráče, že je hokejový reportér prostě zná, takže příprava nemusí být taková," přibližuje.

Silné příběhy a velké emoce

Zbývá deset minut do začátku utkání a Petr Kadeřábek i jeho spolukomentátor František Kuna už sedí na svých místech, studují soupisku a dělají si poznámky. Za chvíli je čeká jejich práce, která je často naplněna velkými emocemi i silnými sportovními a lidskými příběhy.

Čekání na medaili je dlouhé a pro české hráče je výzvou, říká rozhlasový reportér Aleš Procházka

Rozhlasový reportér Aleš Procházka

Největší výzva pro hokejového trenéra? Je to sestavení českého týmu tak, aby dostaly prostor nejen hvězdy NHL, ale i hráči, o kterých by na začátku mohli mít čeští fanoušci určité pochybnosti. V pořadu Host Radiožurnálu Sport to řekl rozhlasový reportér Aleš Porcházka.

Petr Kadeřábek vzpomíná obzvlášť rád třeba na olympijské vítězství judisty Lukáše Krpálka. „Znal jsem celý jeho příběh, a když jsem ho viděl klečet na tatami s roztaženým kimonem a rukama až ke stropu, tak jsem měl husí kůži po celém těle,“ vzpomíná na nezapomenutelný zážitek.

Po nedělní prohře našich hokejistů s Ruskem v boji o bronzovou medaili na mistrovství světa je už bohužel jasné, že na další silné emoce si bude Petr Kadeřábek muset ještě chvilku počkat.

Spustit audio

Související