Penny Market prodával v Česku nepoužitelný DVB-T2 přijímač, varuje před ním ČTÚ

18. říjen 2019

Set-top box měl tuner s podporou kódování H.264/AVC, která se ale u nás používat nebude. Takový přijímač by byl divákovi k ničemu. Mohl by na něm přijímat pravděpodobně pouze rozhlasové stanice.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil na sociálních sítích varování před DVB-T2 set-top boxem Esperanza dovezeným z Polska. Tento model za 599 korun má pouze tuner s podporou kódování H.264/AVC, takže pro sledování programů v našich podmínkách by byl nepoužitelný. Na portálu AkčníCeny.cz, kde byl k dispozici, jeho prodej skončil v neděli 13. října. Provozovatel e-shopu uvádí, že přijímač bylo možné sehnat v prodejnách Penny Market a byl zveřejněn i v jeho minulém letáku.

Pro DVB-T2 vysílání použitelné v Česku je nutné mít televizor, případně set-top box s podporou kódování H.265/HEVC. Pokud takový přijímač tento standard nepodporuje, je v tuzemských podmínkách prakticky nepoužitelný. Před nákupem takové elektroniky varovaly dlouhodobě například České Radiokomunikace, které zavedly pečeť „DVB-T2 ověřeno“. U takového televizoru, případně set-top boxu si může být divák stoprocentně jistý, že bude v českém prostředí fungovat.

autor: lukpo
Spustit audio

Související