Pilotní projekt rozhlasu DRM+ v Jihoafrické republice přinesl uspokojivé výsledky

12. červenec 2018

Při použití stejných parametrů jako u VKV se digitální technologie jeví jako perspektivnější. Zajistí kvalitnější pokrytí a náklady na provoz vysílače jsou nižší.

Konsorcium DRM je spokojeno s výsledky, které přinesl projekt pozemního digitálního rozhlasu DRM+ v Jihoafrické republice. Vyplývá to ze závěrečné zprávy, kterou organizace zveřejnila na svém webu. Vysílání, jež probíhalo v pásmu VKV, ukázalo na to, že při použití DRM+ nedocházelo k rušení okolních FM kmitočtů. Bezproblémové pokrytí signálem bylo zajištěno prakticky ve všech předpokládaných oblastech signálem. Vysílání probíhá v okolí Johannesburgu.

Zvolena byla záměrně stejná lokalita, z níž už je možné naladit vysílání v pásmu VKV. Při použití stejných parametrů bylo pokrytí signálu DRM+ lepší než v případě frekvenční modulace. Dalším pozitivem byla nižší spotřeba energie, než jaká byla u VKV. Podle závěrečné zprávy Wecodec (Westbury Development Community Center) jsou tak výsledné testy jasným dokladem toho, že technologie je vhodná a životaschopná pro místní a komunitní stanice, kterých funguje v Jihoafrické republice celá řada.

autor: lukpo
Spustit audio

Související