Plus pořádá mezinárodní konferenci k listopadovému výročí. Přijede Vášáryová, Wałęsa nebo Michnik

23. říjen 2019

Český rozhlas Plus organizuje 11. listopadu mezinárodní konferenci Evropa bez železné opony: 30 let svobody. Kdo na ní vystoupí a o čem budou účastníci debatovat?

„Začnu aktéry revolučních časů,“ říká šéfredaktor Plusu Petr Šabata. „Přijede bývalý vůdce Solidarity, bývalý polský prezident a laureát Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa. Zúčastní se i bývalý český premiér a prezident Václav Klaus, bývalá diplomatka a kandidátka na slovenskou prezidentku Magda Vášáryová a z Maďarska přijede spoluzakladatel strany Fidesz Tamás Deutsch, blízký spolupracovník Viktora Orbána.“

Dopolední část o roku 1989 zahájí Michael Žantovský připomínkou Václava Havla a po něm vystoupí jedna z klíčových osob polského přechodu od totality k demokracii Adam Michnik.

Veškeré informace o konferenci Českého rozhlasu Plus najdete na speciálním webu plus.rozhlas.cz/konference.

Druhá část konference by měla být o 30 letech, které následovaly po listopadu 1989. Jednak o vývoji v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Polsku – jak usilovaly tyto země o vstup do EU a do NATO, jak se stalo, že ve třech ze čtyř zemí s výjimkou Česka vládly demokraticky zvolené vlády jedné strany a zda je v regionu ohrožen demokratický vývoj, který si lidé tak přáli v roce 1989.

„V této části konference vystoupí socioložka Paulína Tabery a představí výsledky průzkumu pro Český rozhlas Rozděleni svobodou. U dvou debatních stolů pak přivítáme politologa Jacquesa Rupnika, profesora Jiřího Přibáně z Cardiffské univerzity, amerického politologa, autora knihy Lid versus demokracie Yaschu Mounka, emeritního profesora Oxfordské univerzity Vernona Bogdanora, ekonoma Tomáše Sedláčka, zakladatele VPN Milana Kňažka a další,“ vyjmenovává Šabata.

Pokud se chcete konference zúčastnit, můžete se zúčastnit soutěže o vstupenky. Podrobnější informace o soutěži najdete zde.

Podívejte se na prohlídku bývalého Federálního shromáždění, kde se konference koná. Provede vás architekt Adam Gebrian.

autoři: Jan Burda , Petr Šabata , jpr
Spustit audio

Související