Počet diváků satelitní televize poklesl, zájem o placenou nabídku ale stoupl, říká šéf Skylinku

19. říjen 2018

Špatný výklad klesajícího zájmu o satelitní příjem podle Jaromír Glísníka způsobilo dříve bezplatné sledování programů z orbitu, které bylo v následujících letech na ústupu.

Počet platících diváků satelitní televize v posledních letech stoupl a nikoliv klesl, jak by mohlo vyplývat ze studie, kterou zveřejnil v uplynulých dnech Český telekomunikační úřad (ČTÚ) pro období let 2012 až 2017. Portálu Digitální rádio to sdělil Jaromír Glisník, šéf Skylinku a člen představenstva společnosti M7 Group, která největší satelitní službu na našem trhu provozuje. Podle Glisníka sice počet diváků satelitní televize klesl, ale v reálu stoupl počet klientů, kteří si jsou ochotni za tento způsob distribuce signálu platit.

Zpráva ČTÚ nikde nezmiňuje placenou televizi. Píše se o podílu jednotlivých technologií bez ohledu na to, zda se jedná o platící či neplatící „účastníky“. ČTÚ vůbec počet platících účastníků nezjišťuje,“ uvádí Glisník. Šéf Skylinku také přichází s konkrétními argumenty: „Na konci roku 2012 měl placený satelit přibližně 770 tisíc předplatitelů. Všechny placené služby, tedy satelit, kabel nebo IPTV, evidovali 1,6 miliónu klientů. Na konci roku 2017 měl placený satelit 1,170 milionu předplatitelů, všechny placené služby 2,1 miliónu.“ Podle Glisníka narostl počet předplatitelů satelitní televize od konce první digitalizace v roce 2011 z 550 tisíc na 1,170 milionu na konci loňského roku, tedy na více než dvojnásobek. Placená televize v ČR tedy v tomto období podle Jaromír Glisníka rostla, a to zejména díky satelitu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související