Počet prodaných DAB+ přijímačů v Nizozemsku se přiblížil k jednomu milionu

28. květen 2018

Pokud by se bral ohled na vývoj prodeje rádií v průběhu prvních čtyř let, je Nizozemsko úspěšnější, než byla například Velká Británie, případně Norsko.

Celkový počet prodaných digitálních rozhlasových přijímačů v Nizozemsku se pomalu přibližně k jednomu milionu. V posledním kvartálu loňského roku se prodalo 52 tisíc nových rádií a absolutní cifra tak dosáhla hodnoty 885 tisíc. Potvrdila se tak optimistická předpověď, s níž přišla i organizace WorldDAB, která řadí Nizozemsko mezi jeden z nejperspektivnějších trhů digitálního rádia. Absolutním rekordmanem v prodeji DAB přijímačů je Velká Británie.

Portál Radio.nl upozornil na skutečnost, že pokud by se bral vývoj prodeje DAB přijímačů v průběhu prvních čtyř let, je Nizozemsko úspěšnější, než byla například právě zmiňovaná Velká Británie, případně Norsko, kde je již analogové vysílání v pásmu VKV z velké části vypnuté. Do konce roku 2016 bylo v Nizozemsku prodáno 581 tisíc DAB přijímačů, loni v létě 719 tisíc. Portál Radio.nl předpokládá, že pokud bude prodej digitálních rádií pokračovat nadále takovým tempem jako doposud, milionová hranice by mohla padnout ještě v letošním roce.

autor: lukpo
Spustit audio