Podívejte se na předpokládaný zásah DAB+ multiplexů v Sasku a jejich kanálové příděly

7. říjen 2021

Saský mediální regulátor jde vstříc digitální budoucnosti a v následujících letech plánuje výrazně posílit pozici rozhlasového vysílání DAB+. Předpokládaný zásah chystaných sítí a jejich kanálové příděly vizualizoval pro čtenáře portálu Digitální rádio dlouholetý spolupracovník redakce a telekomunikační expert Karel Mikuláštík.

Základním pilířem rozšiřování digitálního rádia DAB+ v sousedním Sasku by měl tvořit celozemský multiplex, který by měl fungovat na kanálu 11A. Tento kmitočet je pochopitelně v České republice obsazen síti Teleko DAB, příjem v Praze a středních Čechách by tak nebyl možný. Kanály, které mají přiděleni tuzemští operátoři nyní jsou na bázi takzvaného individuálního oprávnění a výkon takových vysílačů nesmí překročit 1 kW.

Situace se má v následujících letech změnit, protože Český telekomunikační úřad jako regulátor kmitočtového spektra plánuje přidělit operátorům frekvence nové – s vyššími výkony, případně i pokrytím, nebo možností regionalizace. Frekvenční obsazení se tak bude měnit, jasno by mělo být konečně v příštím roce. Saské regionální sítě počítají s kanály 8A (region Chemnitz), 7A (region Dresden) a 10A (Lipsko). Mapy přinášíme ve fotogalerii.

autor: lukpo
Spustit audio

Související