Pokus o nastartování trhu s DAB+ v Polsku drhne, problémem jsou komerční rádia

29. září 2022

Digitální vysílání DAB+ podporuje v sousedním Polsku zatím především veřejnoprávní rozhlas, velcí privátní vysílatelé naopak technologii prakticky ignorují. Mediální regulátor chce stanice k vysílání v digitálu donutit výhodnějšími cenami za kombinaci analogových a digitálních licencí, trvá také na záměru vypnout FM vysílání do konce roku 2030.

Čtěte také

Aktuální situaci ohledně digitálního rádia DAB+ v sousedním Polsku popisuje ve svém obsáhlém textu portál Wirtualnemedia.pl. Snaha o udělení licencí pro vysílání v prvním celoplošném multiplexu, kde by část kapacity byla vyhrazena i veřejnoprávnímu rozhlasu, skončilo neúspěchem. Podle předpokladu se přihlásilo menší množství vysílatelů, než kolik bylo k dispozici programových pozic. Národní rada chce proto vybrat nejprve operátora sítě.

Podmínky by nyní měly být pro případné zájemce nastaveny ještě výhodněji. Provozovatelé rozhlasového vysílání, kteří by chtěli vysílat jak digitálně, tak i analogově, by za udělené licence platily méně. Výsledek této snahy tak má být jasný – přimět stávající komerční rádia do DAB+ vstoupit. O případném vypnutí analogového vysílání v roce 2030, se aktuálně vedou mezi zainteresovanými stranami diskuse. Kdo by chtěl v Polsku v DAB+ vysílat?

Jedním z podporovatelů je provozovatel stanic RMF, který ovšem již dříve avizoval, že plánuje vyčkat, jak se situace ohledně digitálního vysílání DAB+ bude dále vyvíjet. V této kategorii jistě nepřekvapí ani provozovatel náboženské stanice Radio Maryja. I v Česku jsou jedněmi z prvních neveřejnoprávních médií na této platformě programy pro věřící, tedy Rádio Proglas a Rádio 7. Dalšími zájemci o DAB+ jsou menší vysílatelé nebo majitel Radia Eska.

autor: lukpo
Spustit audio

Související