Poláci zveřejnili další detaily o přechodu na vysílání DVB-T2 včetně konkrétních termínů

14. září 2020

Operátor EmiTel potvrdil, že stávající testy s programy polské veřejnoprávní televize, jsou zátěžovou zkouškovou před ostrým spuštěním DVB-T2 vysílačů v roce 2022. Telekomunikační firma mimo jiné zkouší, jak se chovají stanoviště zapojená do jednofrekvenční sítě.

Polský telekomunikační operátor EmiTel zveřejnil ve druhé polovině minulého týdne další informace k chystanému přechodu na pozemní vysílání DVB-T2, ke kterému dojde v roce 2022. Zveřejněny byly mimo jiné přesné termíny, v nichž bude signál na novou technologii překlopen. Zatímco například severní a východní Čechy mohou tento krok očekávat z příhraničních lokalit v březnu, Jesenicko a Moravskoslezský kraj se pak dočká 25. dubna. Stejně na tom bude i celá slovenská hranice, která s Polskem sousedí.

Mapa zkušebního vysílání DVB-T2 v Polsku

EmiTel potvrdil, že stávající testy s programy polské veřejnoprávní televize, jsou zátěžovou zkouškovou před ostrým spuštěním DVB-T2 vysílačů v roce 2022. Operátor testuje takzvanou jednofrekvenční síť SFN, ve které komunikuje více vysílačů na stejném kmitočtu. Stejné testy už v minulosti probíhaly také u nás. Stejně jako v České republice i Polsko bude používat moderní kódování DVB-T2/HEVC. Přímo o nás vedle Německa a Velké Británie jako modelovém případu severní sousedé v tiskové zprávě hovoří.

autor: lukpo

Související