Polská veřejnoprávní televize TVP se připravuje na zavádění DVB-T2, testy zahájila také blízko našich hranic

7. září 2020

Experimentální multiplex v Krakově a Katovicích obsahuje programy TVP Kultura a TVP Polonia ve vysokém rozlišení obrazu a TVP Rozrywka v SD kvalitě. V ostrém provozu chce veřejnoprávní televize spustit vysílání DVB-T2 v průběhu roku 2022.

Polská veřejnoprávní televize TVP se připravuje na zavádění pozemního vysílání DVB-T2, které by mělo být v ostrém režimu nasazeno v průběhu roku 2022. Při této příležitosti byly ve dvou tamních městech zahájeny testy technologie. Experimentální multiplex v Krakově a Katovicích obsahuje programy TVP Kultura a TVP Polonia ve vysokém rozlišení obrazu a TVP Rozrywka v SD kvalitě. Portál Telewizja-cyfrowa.com upozorňuje, že v blízké době bude toto vysílání spuštěno pravděpodobně i ve Varšavě a Gdaňsku.

Jaké jsou první zkušenosti s příjmem nového multiplexu na českém území? Podle diskutujícího Honzy ve facebookové skupině DVB-T2 Česká republika s největší pravděpodobností síť z Katovic zachytitelná v Moravskoslezském kraji nebude. „Kousek za Ostravou, multiplexy na kanálu 21 a 41 bez problémů, na kanálu 27 vůbec nic. Anténou kvůli tomu točit nebudu,“ napsal čtenář portálu Digitální rádio. Polská veřejnoprávní televize chce v éře DVB-T2 rozšířit počet svých programů v HD a nabídnout také vysílání ve 4K rozlišení.

autor: lukpo
Spustit audio

Související