Polskému venkovu dominuje pozemní televize, ve městech je populární kabelová nabídka

22. duben 2022

Nejpopulárnějším příjmem televizního vysílání na polských vesnicích je terestrická platforma, stejně jako u nízkopříjmových domácností. Ve velkých aglomeracích se naopak zvýšenému zájmu těší kabelová televize. Vyplynulo to z nedávného průzkumu společnosti Nielsen pro tamní portál Wirtualnemedia.

Pro mnohé čtenáře může být překvapením, že pozemní a satelitní televize dosahuje v Polsku téměř shodné obliby – necelých 41 % populace, respektive 29,3 % domácností. O něco větší popularity dosahuje terestrická platforma u ženského publika – 53 %, u mužů pak 47 %, informuje oborových web Wirtualnemedia. Zveřejněná čísla odpovídají období od ledna do října loňského roku, není zde tedy vůbec zohledněn aktuální přechod na DVB-T2.

Satelitní, kabelová i pozemní televize má velmi malou oblibu mezi mladými Poláky a začíná se zvyšovat až s rostoucím věkem. U diváků do 24 let je podíl klasické lineární televize u všech platforem pouze mezi šesti až devíti procenty. Nejvyšší popularity naopak dosahují výše uvedené distribuční kanály u publika 65+. Ve všech případech jde o hodnotu vyšší než 31 %. Pozemní vysílání přijímá na polském venkově 50 % populace, satelit přes 47 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související