Polský DAB+ multiplex z Opolí připravil příjemnou technickou novinku

11. listopad 2021

V polském privátním DAB+ multiplexu z polských Opolí, který je již on-air několik měsíců, došlo k úpravě jednoho z klíčových technických parametrů, a tou je úroveň zabezpečení signálu. Změnu mohou zaznamenat i majitelé digitálních rádií na území Česka.

Úpravna úrovně zabezpečení DAB+ signálu je klíčová ve chvíli, kdy chybovost začne stoupat nad únosnou mez. Zatímco doposud bylo nutné mít pro tuto síť v nejzazším případě hodnotu 20, nyní je to přibližně 60. Stanice v multiplexu operátora PSN Infrastruktura, který nedávno změnil svou identifikaci na PSN Test, tak nyní hrají i při výrazně slabším signálu. V praxi je tak bezproblémový poslech nyní mnohem častější i dále od polských hranic.

Změna označení privátní digitální sítě na PSN Test samozřejmě naznačuje, že operátor může opět přistoupit kdykoliv ke změně technických parametrů. Lze předpokládat, že přímo společnost PSN Infrastruktura nyní v regionu Opole a širokém okolí zjišťuje, jak se příjem v praxi změnil. Součástí programové nabídky této digitální sítě je například stanice Muzyczne Radio, dále pak Radio Doxa, Radio Nuta nebo náboženské program Radio Jasna Góra.

autor: lukpo
Spustit audio

Související