Polský regulátor přidělil nové identifikátory pro známé DAB+ vysílače

22. říjen 2020

Vysílače Jemiolów a Ptasia je možné zachytit na území Čech velmi často, a to na kanálu 11C. Digitální multiplex patří veřejnoprávnímu Polskému rozhlasu. Součástí programové nabídky je například i nová stanice Radio Kierowców učené řidičům.

Polský regulátor udělil tamnímu veřejnoprávnímu rozhlasu nové identifikátory pro DAB+ vysílače v regionu Zielona Góra. Dvojice kót Jemiolów a Ptasia se původně identifikovala s TII kódy 0102 a 0103, aktuálně to jsou 1206 a 1207. Redakce portálu Digitální rádio to zjistila monitoringem těchto vysílačů v průběhu zlepšených příjmových podmínek. Oba vysílače lze ovšem na území Čech zachytit velmi často. Polský rozhlas používá v případě těchto kót výkon 2.1 a 4.48 kW, v obou případech je polarizace antén vertikální.

DAB+ vysílače v regionu Zielona Góra s novými TII identifikátory

Kóty TII jsou unikátním označením, které je přiděleno každému vysílači. Zatímco běžné přijímače DAB+ tuto funkci nemají, disponují jimi například takzvané SDR tunery, jež se připojují k počítači pomocí USB rozhraní. Lovci vzdálených signálů tak mohou v tomto případě přesně identifikovat, o jaký vysílač jde. S běžným DAB+ přijímačem tato možnost bohužel neexistuje. Na území České republiky je možné dále digitální multiplex Polského rozhlasu zachytit například z vysílačů v regionu Wroclaw nebo Wisla (nedaleko Ostravy).

autor: lukpo
Spustit audio

Související