Polský telekomunikační regulátor se začal zabývat odchodem DVB-T multiplexu 8 z pásma pro DAB+

7. říjen 2022

Šíření pozemního televizního vysílání ve III. pásmu už je v Česku i na Slovensku několik let minulostí a země se tak případně mohou soustředit na udělování kmitočtů pro digitální rádio DAB+. Problémem je ovšem Polsko, kde na těchto rozsazích působí DVB-T multiplex 8. Migrace zde šířených kanálů do nové sítě je opět o něco reálnější.

Úřad pro elektronické komunikace se podle informací serveru Wirtualnemedia začal po několikaměsíčním odkladu zabývat migrace televizních programů z multiplexu 8 do tzv. sítě 5. Týkalo by se to konkrétně programů Metro, Nowa TV, WP, Zoom TV, TVP Kobieta a TVP Kultura. Národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání, polská obdoba RRTV, předala telekomunikačnímu regulátorovi požadavek na konci loňského roku.

Pro majitele digitálních rádií by bylo opuštění III. pásma televizním vysíláním velmi dobrou zprávou. V dosahu těchto vysílačů je prakticky znemožněn příjem signálů na 6. a 8. kanálu, což se projevuje například při možnosti zachycení německých sítí. „Termín dokončení diskuse neuvádíme. Samotná analýza je však přinejlepším úvodem do diskuse a sama o sobě nepřináší důsledky,“ uvedl Witold Tomaszewski, tiskový mluvčí UKE.

autor: lukpo
Spustit audio

Související