Populární streamovací služba Spotify nabízí nově pořady Českého rozhlasu

8. únor 2019

Během roku 2018 se poslechovost podcastů Českého rozhlasu v Apple Podcasts zvedla o sto procent, příchod také na konkurenční platformu byl proto jasnou volbou.

Populární streamovací služba Spotify, kterou většina lidí využívá pro možnost legálního poslechu hudby on-line, obsahuje jako novinku pořady Českého rozhlasu. Spotify v říjnu umožnilo tvůrcům podcastů přidávat vlastní pořady do nabídky této hudební platformy. V rámci testu sem Český rozhlas proto přidal většinu podcastů Radia Wave a oborový podcast Dataři. Zkušební provoz měl sloužit k ověření, zdali uživatelé Spotify projeví o podcasty zájem, nebo zda zůstanou jen u hudby.

U oblíbeného pořadu Buchty si Nová média Českého rozhlasu srovnala poslechovost sedmi dílů před startem testu a sedm dílů po něm. Ukázalo se, že poslechovost na webu zůstala stejná. Spotify tedy žádnou poslechovost webu nesebral, naopak byli osloveni noví posluchači a publikum tak o třetinu narostlo. Proto se Český rozhlas rozhodl, že na Spotify zveřejní všechny své podcasty – tak jako to již dělá u služby Apple Podcasts. Podcastová scéna v Česku zatím výrazně roste.

Během roku 2018 se poslechovost podcastů Českého rozhlasu v Apple Podcasts zvedla o sto procent a nyní si zde lidé za měsíc pustí zhruba sto tisíc audií Českého rozhlasu. Na webu rozhlas.cz je to pak zhruba milion přehrání pořadů na vyžádání měsíčně (tedy bez živého vysílání, pouze tzv. on-demand poslech). Český rozhlas pochopitelně umožňuje poslech svých pořadů také prostřednictvím vlastní aplikace iRadio, případně klasicky na webových stránkách. Vysílání veřejnoprávního média si může posluchač najít v řadě distribučních cest.

autor: lukpo
Spustit audio

Související