Poslech digitálního rádia v Británii se bezpečně přehoupl přes padesátiprocentní hranici

26. říjen 2018

Na celkovém objemu digitálních platforem se DAB rozhlas podílí hodnotu 38,1 %. Zcela jasně dominuje jeho poslech v automobilech.

Poslech digitálního rozhlasového vysílání bez rozlišení platforem se dostal ve Velké Británii na hodnotu 52,4 % a potvrdil tak skutečnost, že se bezpečně dostal nad padesátiprocentní hranici. V meziročním srovnání jde o nárůst 3,4 %. Digitální rozhlasové vysílání DAB je nejvyužívanější technologií na poli těchto platforem a nejvíce se mu daří zejména v automobilech. Ukázala to ve čtvrtek prezentovaná čísla poslechovosti Rajar za třetí kvartál letošního roku.

Co se týká digitálního poslechu, Britové strávili s touto platformou v období Q3/2018 téměř 27,5 milionu hodin, přičemž DAB věnovali okolo 11 milionů hodin. V domácnostech dominuje on-line a mobilní aplikace. Oblíbenost jednotlivých digitálních programů se nemění. Na špici je nadále britská veřejnoprávní stanice BBC 6 Music s týdenním zásahem 2,52 milionu posluchačů, následovaná privátní Kisstory s 2,16 miliony posluchači – meziročně stanice vzrostla o 18,4 %.

Britský veřejnoprávní rozhlas se může těšit například také z výsledku stanice BBC Radio 5 live sports extra, kterou týdně ladí 1,67 milionu posluchačů. Dalšími úspěšnými privátními hráči na poli digitální distribuce jsou Heart extra s meziročním nárůstem o 49 % na 681 tisíc posluchačů; Jazz FM, které narostlo o 15 % na hodnotu 657 tisíc posluchačů, a Magic Soul s 355 tisíci posluchači, což je meziroční růst 50 %. Většina celoplošných stanic nyní generuje svou poslechovost na digitálních platformách. Aktuální podíl poslechu DAB na trhu je 38,1 %.

autor: lukpo
Spustit audio

Související