Poslech rádia ve Švýcarsku ovládl DAB+ a online, do vypnutí FM vysílání zbývají dva roky

29. srpen 2022

Dva roky před vypnutím analogového rozhlasového vysílání FM ve Švýcarsku tvoří tři čtvrtiny celkového poslechu rádia digitální platformy, konkrétně DAB+ a online. V tiskové zprávě to oznámil v 34. týdnu Federální úřad pro komunikace (BAKOM). Daří se i poslechu digitálního rozhlasu v automobilu, který tvoří 62 z celkových 100 minut poslechu.

Rozhlasová branže a všechny zainteresované subjekty našly v uplynulých měsících shodu na ukončení analogového rozhlasového vysílání VKV/FM do konce roku 2024. Nic na tom ani nezměnily snahy některých osamocených subjektů na trhu, kterým se však už dopředu nedávaly větší šance na úspěch. V České republice naopak vypnutí analogového FM vysílání nehrozí, nadále bude fungovat vedle budování privátních DAB+ sítí.

Švýcarský telekomunikační regulátor BAKOM dále informoval, že využití digitálního rádia se za posledních šest let zvýšilo o 26 procentních bodů: ze 49 % na podzim 2015 na 75 % na jaře 2022. Zároveň se využití FM snížilo na polovinu, z 51 % na 25 %. Pouze 13 ze 100 lidí uvedlo, že své rozhlasové programy přijímají výhradně přes VKV. Používání přes internet tvoří zhruba třetinu, 41 % rádia využívá DAB+ a je nejoblíbenější možností příjmu rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související