Potvrzeno! Vodafone kupuje českou pobočku UPC, slovenská zůstává Liberty Global

9. květen 2018

Liberty Global uvedla hodnotu celkové transakce, která se vyšplhá na 19 miliard eur, tedy v přepočtu necelých 500 miliard korun.

Americká společnost Liberty Global dnes ráno oficiálně potvrdila spekulace, která již v rámci trhu prosakovaly řadu měsíců. Telekomunikační firma Vodafone kupuje její aktiva v České republice, Maďarsku, Rumunsku a také Německu, naopak původní vlastník bude nadále aktivní na Slovensku, ve Velké Británii, Irsku, Belgii, Švýcarsku a Polsku. Spekulace, že Vodafone přebere i pobočku UPC u našich východních sousedů, se nepotvrdily.

Liberty Global uvedla hodnotu celkové transakce, která se vyšplhá na 19 miliard eur, tedy v přepočtu necelých 500 miliard korun. Transakci musí ještě schválit Evropská komise, jejíž rozhodnutí se očekává v polovině příštího roku. „Je to velmi důležitá transakce pro naše zákazníky i zaměstnance. Na každém z dotčených trhů kombinace Liberty Global a Vodafone mění konkurenční prostředí a přinese další úroveň konvergence vůči klientům. Evropa potřebuje silnou konkurenci více než kdy dříve, a to ve chvíli, kdy jsou vyzývatelé schopni a ochotni investovat do bezdrátových, video a širokopásmových služeb,“ uvedl Mike Fries, generální ředitel Liberty Global.

Liberty Global v tiskové zprávě dále uvedla, že poskytne technickou podporu Vodafonu po dobu až čtyř let. Týká se to jak sítí, tak samotných informačních technologií. Roční poplatky související s touto podporou, budou záviset na výši odebíraných služeb. Vodafone byl doposud v České republice chápán zejména jako jeden ze tří mobilních operátorů. Převzetí UPC mu umožní proniknout i do klasické pevné sítě, zároveň se stane největším poskytovatelem placené televize.

autor: lukpo
Spustit audio