Pozemní digitální televize DVB-T2 oslavila v Německu pět let ostrého provozu

22. srpen 2022

V letošním roce je to pět let od zahájení ostrého provozu pozemního digitálního vysílání DVB-T2 u našich západních sousedů. Většina diváků přijímá pouze bezplatné programy veřejnoprávních médií ARD a ZDF, v metropolitních oblastech jsou pak k dispozici i komerční televize, které jsou ovšem většinou kódované.

Čtěte také

Velkou popularitu má v osmdesátimilionovém Německu zejména satelitní a IP televize, kterou přijímá drtivá většina populace. Na pozemní digitální televizi DVB-T2 spoléhá podle portálu Infosat něco málo přes 2,5 milionu diváků. Jde ovšem pouze o nekódované programy ARD a ZDF, které jsou šířeny celoplošně. Komerční stanice jsou v DVB-T2 vysílány pouze v metropolitních oblastech, takže většina Němců je odkázána na jiné distribuční kanály.

Pozemní digitální vysílání z Německa může být zajímavým doplňkem příjmu pro diváky v příhraničních oblastech. Všechny veřejnoprávních programy od našich západních sousedů jsou vysílány ve Full HD rozlišení. Stanice jsou zakódovány stejně jako v Česku nebo Polsku v normě H.265/HEVC. Kromě lineárního vysílání fungují i tady doplňkové služby, jako je mj. virtuální červené tlačítko HbbTV. Další obsah přináší i bezplatná služba freenet TV connect.

autor: lukpo

Související