Praha TV rozšířila dostupnost, v DVB-T2 multiplexu 24 nově nabízí i HbbTV

14. říjen 2021

Metropolitní stanice Praha TV se objevila v uplynulých dnech kromě DVB-T2 multiplexu 24 také v nabídce společnosti Nej.cz, kde doposud chyběla. V rámci kreditového systému byla kanálu přidělena hodnota 0, aktivovat si ji tak mohou všichni bez toho, aniž by zákazníkovi z jeho celkové hodnoty něco ubylo.

Operátor Nej.cz je vzhledem k postupnému pohlcování menších a středních telekomunikačních firem na trhu a celorepublikovou působností největším šiřitelem místních televizí u nás. Firma má v nabídce nejen významné regionální televize, jako je právě Praha TV, ZAK TV, Jihočeská TV nebo třeba Polar, ale jde i na úroveň místních a lokálních programů. Jedná se například o řadu stanic s označením Infokanál, typu Přerov, Zdice, Volary apod.

Praha TV je k dispozici i ve vysokém rozlišení obrazu (HD), toto vysílání se ale paradoxně zatím nedostalo do klasické televizní distribuce. Využívat ho mohou například online diváci nebo ti, kteří si stahují z internetu, tzv. settingy, předdefinované seznamy kanálů určené zejména přijímačům na bázi operačního systému Linux. V DVB-T2 multiplexu 24, kde je stanice dostupná od října, byla aktivována v uplynulých dnech signalizace HbbTV, tzv. virtuální červené tlačítko.

Dlouhodobě je Praha TV součástí Regionální sítě 4 společnosti Prague Digital TV, kde technologii HbbTV nabízí od začátku poskytování této služby. Diváci zde mohou tento program naladit na kanálu 46 z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený pruh. Kromě Praha TV šíří tento multiplex jako jediný v republice také placenou službu Anténa+ operátora Skylink. Praha TV je v obou DVB-T2 multiplexech k dispozici v rozlišení 960x540p, dříve označovaném jako qHD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související