Právo: Česká televize má "vážné výhrady" k digitální novele

11. červen 2007

Česká televize má výhrady k textu digitální novely, kterou má příští týden projednat na svém pondělním zasedání vláda. "Text novely se těsně před předáním vládě podstatně měnil. My jsme připomínkovali výrazně jiné znění, vznesli jsme k němu řadu námitek. Korektury zpracované v posledních dnech naše obavy spíš zvětšily," řekl v rozhovoru pro deník Právo generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Televizi se především nelíbí, že novela v aktuálním znění mění dohodnutý princip financování České televize a neřeší dostatečně výstavbu veřejnoprávního multiplexu. Janečkovi také vadí, že jako jedinému subjektu přikazuje České televizi dodržovat technický plán přechodu.

Největší problém ale spočívá v chystaném návratu reklamy na obrazovku televize veřejné služby. "Česká televize reklamu k vlastnímu financování nepotřebuje. Ani jsme návrat reklamy neiniciovali. Nabídli jsme pouze, že pokud se reklama na ČT má vrátit, tak s tím, že příjmy z ní půjdou na fond digitalizace a fond kinematografie. (...) Novela ale naši dobrou vůli obrací proti nám. Říká: vrátíme vám takřka stejný rozsah reklamy jako letos, ale vy ty peníze odevzdáte a ještě vám zmrazíme plánované navýšení koncesionářských poplatků. To by ale znamenalo pro ČT pokles příjmů zhruba o dvanáct procent," zlobí se Janeček.

Pokud by neprošel návrh České televize, aby peníze z odvysílané reklamy šly do zvláštního fondu, o němž by nerozhodovala ČT, způsobí to podle Janečka destabilizaci. "Všechny strategické plány, všechny rozpočty, záměry, ale i program digitalizace bude třeba zásadně přehodnotit a adekvátně k financím redukovat," sdělil Janeček deníku. Pokud by novela prošla v aktuální podobě, nebylo by podle něj možné ani realizovat dohodu mezi Českou televizí a Českým telekomunikačním úřadem o rychlejší výstavbě veřejnoprávní digitální sítě.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio