Pražané, zbystřete! V následujících hodinách se odmlčí vysílač Žižkov

13. březen 2018

V nočních hodinách se odmlčí v pásmu VKV i stanice Českého rozhlasu. Na uvolněných frekvencích se mohou posluchačům objevit i zahraniční rádia.

Obyvatelé hlavního města by měli zbystřit. V případě, že jim v následujících hodinách nebude fungovat rozhlasové, případně televizní vysílání, chyba nebude nejspíše na jejich přijímači. Telekomunikační operátor České Radiokomunikace naplánoval sérii několika výluk, které se dotknou všech platforem, jež jsou z pražského Žižkova (Mahlerových sadů) šířeny. V případě uvolněných VKV kmitočtů se mohou na těchto frekvencích objevit i zahraniční stanice.

Digitální rozhlas DAB, tedy multiplex ČRo DAB+, se odmlčí v době od půlnoci do páté hodiny ranní. Kanál 12C šíří například signál celoplošných i některých regionálních a pochopitelně i čistě digitálních stanic. V danou dobu bude možné stanice zachytit buďto v rámci multiplexu Teleko, případně na některých rádiích ještě v rámci pásma L (operátor RTI cz). Signál na kanálu 12C i přes vypnutý Žižkov ale nutně nemusí zmizet. Do Prahy by v danou dobu mohla v některých oblastech zasáhnout i Plzeň – Radeč. Signál ale nebude mít místní kvalitu.

Nejzajímavější ale bude výluka vysílání z pohledu analogového pásma VKV. Vzhledem k tomu, že se jedná o Prahu, údržbová přestávka probíhá v tomto směru až na výjimky vždy v nočních hodinách. Ze stanic Českého rozhlasu se odmlčí Plus 92,6 MHz, Radiožurnál 94,6 MHz a Vltava 105 MHz, nepůjdou ani některá komerční rádia. V době od půlnoci do páté hodiny ranní budou žižkovské frekvence vypnuté bez náhrady. Posluchači mohou v nouzi zkusit zachytit některé mimopražské vysílače, které však budou hrát pravděpodobně se zhoršenou kvalitou.

autor: lukpo
Spustit audio