Pražanů se přechod na DVB-T2 ještě vůbec nemusel dotknout, rozhodující bude tento týden

14. leden 2020

Obyvatelé Prahy přijímací signál přes společnou anténu mohou být napojeni na středočeský Cukrák. Termín vypnutí České televize pak pro tyto diváky posouvá Buková hora. Z ní bude možné DVB-T signál přijímač do konce tohoto měsíce.

O tom, že pozemní digitalizace je složitý proces, se čtenáři portálu Digitální rádio přesvědčili již dávno. Dalším důkazem může být i to, že některých obyvatel Prahy se přechod na DVB-T2 teoreticky ještě vůbec nemusel dotknout. Z vysílačů Žižkov a Cukrák byla vypnuta Česká televize ve standardu DVB-T již 27. listopadu 2019, minulý týden se pak ze středočeských Votic a na hlavní pražské dominantně odmlčely i komerční stanice. Ani tohle ale diváci nemuseli zaznamenat.

V případě, že lidé přijímají signál pomocí společné televizní antény, takzvané STA, může být pro ně rozhodující datum přechodu na DVB-T2 až středa 15. ledna, kdy se minutu před půlnocí vypnou komerční televize z Cukráku, případně ještě následující týden. Právě tehdy proběhne vypnutí DVB-T signálu ze středočeských Votic. Divákům i nadále může zůstat fungovat Česká televize. Jednou z možných verzí je příjem signálu ze severočeské Bukové hory, kde toto vysílání končí 30. ledna.

Informace o přechodu na DVB-T2 naleznete v tomto článku, jednotlivé termíny vypínání pak v následujícím textu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související