Přes 13 tisíc odběratelů je napojeno na novou rozvodnu elektřiny v Kaplici

15. leden 2019 10:44

Častým výpadkům elektřiny má do budoucna zabránit nová rozvodna elektřiny v Kaplici na Českokrumlovsku. Energetici jí postavili u kruhového objezdu ve východní části města.

Spolu s rozvodnou vzniklo i přes 15 kilometrů dlouhé vedení vysokého napětí. Celkové náklady se vyšplhaly na čtvrt miliardy korun. Příprava stavby začala už v roce 2008.

„Transformátor má instalovaný výkon 25 megavoltampér, což je v podstatě spotřeba, kterou dnes odebírá Kaplice a okolí. Teď, když je mínus osm, máme odběr kolem 20 megavoltampér. Máme tu vedle připravené ještě druhé trafostání a můžeme výkon navýšit na nějakých 50 megavoltampér,“ uvádí vedoucí správy sítě velmi vysokého napětí E.ON David Mezera.

Nedílnou součástí investice byla i stavba vedení vysokého napětí. „Je celkem dlouhé 15,2 kilometrů, stojí na 70 podpěrných bodech a je to odbočka vedení, které vede z napájecí rozvodny Dasné do elektrárny Lipno. Délka je to, co dělá tuto stavbu výjimečnou, protože za posledních třicet let se v oblasti jižních Čech a jižní Moravy takto dlouhé vedení v nové trase nepodařilo postavit,“ dodává David Mezera.

Rozvodna je bezobslužná. Energetici ji mohou plně dálkově ovládat z centrálního dispečinku v Českých Budějovicích nebo v Brně.

Lidé v Kaplici nechtějí na svých pozemcích elektrické vedení. Hrozí jim vyvlastnění

Na této louce u Kaplice mají vyrůst dráty vysokého napětí. Majitelé pozemků žádají jejich posunutí dále od města

Někteří majitelé pozemků v okolí Kaplice nesouhlasí s výstavbou vysokého napětí. Energetická firma E.ON jim totiž za věcné břemeno nabídla málo peněz. Údajně jde až o čtyřicetkrát nižší částku, než jakou určil nezávislý znalec. Někteří majitelé to ale odmítli, a tak jim teď hrozí vyvlastnění.

Výpadky proudu Kaplicko a okolí postihly například loni na podzim po silné vichřici. Potýkalo se s nimi i několik strojírenských forem, které zde sídlí. Jednou z nich je společnost Engel. „Pociťovali jsme to v minulosti a znamenalo to pro nás, že jsme byli bez proudu krátkodobě nebo dlouhodobě, takže musela vypadnout celá linka. Doufáme, že ty poklesy napětí budou minimální a že výpadky nebudou tak časté,“ říká manažer Jaroslav Ciml.

Podle Davida Mezery dokáže nové vedení vysokého napětí odolat i právě aktuálním námrazám a sněhu.

Spustit audio

Související