Přibyla auta registrovaná mimo EU. Jejich řidiči často překračují rychlost, unikají ale snáz pokutám

18. únor 2023 08:15

Úředníci na radnicích musí v posledním roce častěji odkládat přestupky v dopravě zjištěné radarem. Na našich silnicích totiž i v důsledku války na Ukrajině přibylo aut registrovaných mimo Evropskou unii a jejich majitel nebo provozovatel je pro úřady prakticky nedohledatelný. 

„V roce 2022 bylo v rámci úsekového měření rychlosti zaznamenáno zhruba 27 800 přestupků. A na určených částkách bylo zaplaceno 16,8 milionů korun,“ popisuje statistiku přestupků v dopravě zjištěných radary v minulém roce mluvčí radnice ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková.

Čtěte také

Přestupků tak proti roku 2021 asi o tisícovku přibylo, město ale na pokutách vybralo zhruba o pět milionů korun míň. „U téměř 3 tisíc případů se jednalo o vozidla s registrací v zemích mimo Evropskou unii. Vzhledem k tomu, že nemáme přístup do databáze, nelze dohledat provozovatele a tyto případy proto musíme odkládat.

I v Trutnově cizinci spáchali meziročně víc přestupků v dopravě. Celkově také o tisícovku, část z nich právě v autech registrovaných mimo EU.

Úředníkům přitom v takových případech nic jiného, než přestupek odložit nezbývá, říká vedoucí odboru dopravně-správního trutnovské radnice Václav Kaňkovský. „Registr silničních vozidel tu SPZ nedohledá, ani provozovatele nejsme schopni vůbec žádným způsobem zjistit. Takže není možné poslat výzvu k zaplacení.

Čtěte také

Velkou část zmiňovaných přestupků mají podle strážníků i úředníků na svědomí uprchlíci z Ukrajiny. Myslí si to třeba i vrchní strážník Městské policie v Novém Městě nad Metují na Náchodsku Miloš Kratěna. „Tím, jak je v naší zemi větší počet válečných uprchlíků z Ukrajiny, tak tato vozidla se nám skutečně daří identifikovat velmi těžce.

Na druhou stranu ale Miloš Kratěna dodává, že jinak s uprchlíky ve městě nejsou téměř žádné potíže. V devítitisícovém Novém Městě nad Metují jich od minulého roku žijí asi dvě stovky, přestupků mimo dopravu evidují strážníci minimum. „Za celý rok jsme zaznamenali tři přestupky ukrajinských občanů, týkaly se vesměs drobností. Jednou šlo o rušení nočního klidu a ve dvou případech jsme řešili kouření na autobusové zastávce.

A podobné je to podle strážníků i státních policistů také v jiných městech Královéhradeckého kraje.

Spustit audio

Související